Censur och självcensur

Skriftlig fråga 2017/18:573 av Christer Nylander (L)

Christer Nylander (L)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Frågan om censur och självcensur är viktig för kulturpolitiken. Konst måste vara fri, och konstnärer måste få känna sig fria. Man måste inte utmana och vara kontroversiell men man måste känna att man kan göra det om man vill, och om ens konst kräver det.

Enligt Sveriges Radios Kulturnytt varnade nyligen franska l'Observatoire de la liberté de création för censurförsök. Ett par uppmärksammade fall fick intresseorganisationen att vädja till kulturministern om att stödja kulturarbetare i fråga om detta.

Krav på censur liknande dem som fick l'Observatoire de la liberté de création att känna oro över den franska kulturens frihet förekommer också i Sverige. Vi har sett flera exempel på detta de senaste åren. Med jämna mellanrum vaknar debatten om censur och självcensur även i Sverige. Kraven på att konsten ska tämjas kommer från olika håll. Folk som vill slippa att känna sig kränkta kräver åtgärder när de känner sig provocerade.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att konstnärer ska känna sig trygga i sin rätt att provocera och utmana med sin konst?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-01-11 Överlämnad: 2018-01-12 Anmäld: 2018-01-16 Svarsdatum: 2018-01-24 Sista svarsdatum: 2018-01-24
Svar på skriftlig fråga