CAN:s nya alkoholstatistik

Skriftlig fråga 1999/2000:928 av Skånberg, Tuve (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-12
Anmäld
2000-05-16
Besvarad
2000-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 maj

Fråga 1999/2000:928

av Tuve Skånberg (kd) till socialminister Lars Engqvist om CAN:s nya alkoholstatistik

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, följer konsumtionsmönstren för alkohol och narkotika väl och informerar om den alkohol- och narkotikapolitiska situationen.

Det finns all anledning att känna en djup oro över de siffror som presenterades för några dagar sedan då det visar sig att 19 % av de unga män som mönstrar berusar sig en gång i veckan eller oftare. I början av 90-talet var motsvarande siffra 7 %. Risken för framtida storkonsumtion med åtföljande skador och social utslagning är överhängande. De tal som redovisas nu är tillbaka till den alarmerande nivå som rådde i mitten av 70-talet och som då löstes med skärpta försäljningsregler för öl, lördagsstängda systembutiker och annonsförbud.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialministern:

Vilka åtgärder kommer regeringen att vidta för att minska berusningsdrickandet bland ungdom?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:928 besvarad av

den 24 maj

Svar på fråga 1999/2000:928 om CAN:s nya alkoholstatistik

Socialminister Lars Engqvist

Tuve Skånberg har frågat mig vilka åtgärder regeringen kommer att vidta för att minska berusningsdrickandet bland ungdom.

I Regeringskansliet pågår arbetet med en ny nationell handlingsplan för alkoholförebyggande insatser som kommer att presenteras i en proposition till riksdagen under hösten 2000. Just nu kartläggs samhällets alla insatser på såväl central som regional och lokal nivå och avsikten är att med handlingsplanen åstadkomma en nationell kraftsamling och mobilisering på alkoholområdet. Insatser för att motverka tidig alkoholdebut bland ungdomar är högprioriterat i detta arbete.

I syfte att också engagera folkrörelserna i arbetet med den nationella handlingsplanen har jag den 19 maj träffat representanter från alla frivilligorganisationer som arbetar med alkoholfrågan. Avsikten har varit att med dem diskutera olika insatser som frivilligorganisationerna kan bidra med samt ge dem möjlighet att komma med synpunkter på innehållet i den nationella handlingsplanen. Åtgärder för att minska berusningsdrickandet bland ungdom var också i dessa diskussioner högprioriterat.

I avsikt att pröva nya metoder för att bl.a. stärka ungdomars vilja och förmåga att skjuta upp alkoholdebuten och minska berusningsdrickandet bland ungdomar har den nationella ledningsgruppen för alkohol- och narkotikaförebyggande insatser som leds av mig tagit initiativ till ett antal viktiga nationella projekt såväl på kommunal nivå som inom arbetslivet och idrottsrörelsen. Under år 2000 satsar regeringen drygt 30 miljoner kronor till olika sådana projekt för att minska berusningsdrickandet bland ungdom.

Folkhälsoinstitutet, Systembolaget och det Oberoende Alkoholsamarbetet (OAS) satsar under året ytterligare förstärkta resurser på olika informationsinsatser som i första hand är riktade mot ungdomar och andra riskgrupper för att minska berusningsdrickandet.

Under vårt ordförandeskap genomförs på Sveriges initiativ en WHO-ministerkonferens på alkoholområdet @ Young People and Alcohol. Hälso- och ungdomsministrar från 51 europeiska länder kommer att bjudas in för att fatta beslut om en ny WHO-deklaration om unga människor och alkohol. Åtgärder för att minska berusningsdrickandet bland ungdomar kommer att vara viktiga inslag i konferensen. Det kommer också att hållas en särskild EU-överläggning under konferensen för att stärka arbetet inom EU på alkohol- och folkhälsoområdet. Inom EU sker nu också ett arbete för att ta fram ett folkhälsoprogram som syftar till att stärka folkhälsoarbetet inom unionen, där arbetet med att minska berusningsdrickandet bland ungdomar är en viktig del. Ett förslag till rekommendation om ungdomar och alkohol från EU-kommissionen för beslut i hälsorådet har utlovats till hösten 2000.

Arbetet med att minska alkoholens skadeverkningar och inte minst ungdomars berusningsdrickande måste framöver ske på alla nivåer, både här hemma och inom EU. Arbetet med en ny nationell handlingsplan för det alkoholförebyggande arbetet i Sverige tillsammans med en alkoholpolitisk strategi på Europanivå innebär att vi får en samlad strategi för hur det alkoholpolitiska arbetet ska bedrivas framöver.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.