Till innehåll på sidan

Byggnadsminnesförklarade byggnader inom Försvarsmakten

Skriftlig fråga 2005/06:314 av Petersson, Helene (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-09
Anmäld
2005-11-09
Besvarad
2005-11-16
Svar anmält
2005-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 november

Fråga 2005/06:314 av Helene Petersson (s) till försvarsminister Leni Björklund (s)

Byggnadsminnesförklarade byggnader inom Försvarsmakten

När jag besökte Regementets dag i Eksjö fick jag en inblick i problematiken med att förvalta och vårda byggnader som är byggnadsminnesförklarade. En byggnad eller anläggning som är att betrakta som statligt byggnadsminne måste följa särskilda byggnadsföreskrifter som anger hur byggnaden ska underhållas för att det kulturhistoriska värdet ska bevaras. Dessa föreskrifter innebär oftast en merkostnad för underhåll, drift och ombyggnader.

Många av de byggnader som försvarsmakten i dag disponerar är byggnadsminnesförklarade. Dessa byggnader kan ha ett mycket högt antikvariskt värde för samhället i stort medan värdet för Försvarsmakten är ringa. Försvarsmakten tar ett stort samhällsekonomiskt ansvar genom att vårda byggnaderna, vilket också medför extra kostnader i ett läge där försvaret ska spara 2,11 miljarder kronor.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att de byggnadsminnesförklarade anläggningarna och byggnaderna även i fortsättningen ska kunna bevaras utan att det inkräktar på försvarets ordinarie verksamhet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:314 besvarad av

den 15 november

Svar på fråga 2005/06:314 om byggnadsminnesförklarade byggnader inom Försvarsmakten

Försvarsminister Leni Björklund

Helene Petersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att byggnadsminnesförklarade anläggningar och byggnader inom Försvarsmakten även i fortsättningen ska kunna bevaras utan att det inkräktar på försvarets ordinarie verksamhet.

Fortifikationsverket är statens ägarföreträdare för merparten av de fastigheter som Försvarsmakten använder. Lagen om kulturminnen (1988:950) samt förordningen om statliga byggnadsminnen med mera (1988:1229) gäller för Fortifikationsverket och Försvarsmakten, liksom för all annan verksamhet i Sverige. Fortifikationsverket och Försvarsmakten är, på det sättet lagstiftningen anger, ansvariga för att vården av byggnadsminnesförklarade byggnader efterlevs.

Helene Petersson nämner även att försvaret ska spara 2,11 miljarder och att detta kan komma att påverka byggnadsvården. Försvarsförvaltningsutredningen lämnade den 1 november 2005 i sitt betänkande (SOU 2005:96) förslag till en effektiv och ändamålsenlig organisation av försvarsmyndigheterna och föreslog kostnadsreduceringar i myndigheternas verksamheter i storleksordningen 2 miljarder kronor.

Ett av de förslag som utredningen ger är att förvaltningen av mark, anläggningar och lokaler bör rationaliseras så att en kostnadsreduktion kan ske. Förslaget innebär att Försvarsmaktens och Fortifikationsverkets roller som hyresgäst respektive hyresvärd renodlas i syfte att effektivisera de gemensamma processerna och skapa förutsättningar för rationaliseringar om ca 100 miljoner kronor. De föreslagna förändringarna avses därmed inte omfatta resurser som är avsedda för byggnadsvård. Förslagen bereds nu inom Regeringskansliet samt med berörda myndigheter.

Försvarsmakten har förmånen att disponera byggnader med gamla anor och kulturvärde. Detta är en förmån man värnar om. Jag har inte erfarit att Fortifikationsverket och Försvarsmakten upplever det som ett problem att förvalta byggnadsminnesförklarade anläggningar och byggnader. Med anledning av det som nämnts ovan ser jag ingen anledning att i det här skedet vidta ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.