Budapestkonventionen

Skriftlig fråga 2016/17:371 av Krister Hammarbergh (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-23
Överlämnad
2016-11-24
Anmäld
2016-11-25
Svarsdatum
2016-11-30
Sista svarsdatum
2016-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Europarådets it-brottskonvention CETS no. 185 (Budapestkonventionen) syftar huvudsakligen till att harmonisera lagstiftning och förenkla internationellt samarbete gällande cyberbrottslighet. Konventionen avser att fastlägga riktlinjer för nationell lagstiftning på området samt vara ett ramverk för internationellt samarbete mellan de stater som har ratificerat den. Sverige undertecknade Budapestkonventionen 2001 men har ännu inte ratificerat den.

För de brottsutredande myndigheterna skulle det internationella samarbetet underlättas om Sverige ratificerade konventionen.

I en rapport från Riksrevisionen, IT-relaterad brottslighet – polis och åklagare kan bli effektivare (RiR 2015:21), framkommer det att EU-kommissionen uppmanar alla EU:s medlemsstater att ratificera Budapestkonventionen. Det framkommer även att företrädare för Justitiedepartementet uppger att utredningar om nödvändiga författningsändringar för att kunna tillträda konventionen har genomförts och att ärendet bereds i Regeringskansliet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

När avser regeringen att föreslå för riksdagen att Sverige ska ratificera Budapestkonventionen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:371 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:371 av Krister Hammarbergh (M) Budapestkonventionen

Krister Hammarbergh har frågat mig när regeringen avser att föreslå för riksdagen att Sverige ska ratificera Europarådets konvention om it-relaterad brottslighet (Budapestkonventionen).

It-relaterad brottslighet är ett växande fenomen och regeringen arbetar aktivt med att följa utvecklingen och ge de brottbekämpande myndigheterna de verktyg de behöver. Som Krister Hammarbergh anför är Budapestkonventionens huvudsakliga syfte att harmonisera den nationella lagstiftningen rörande it-relaterad brottslighet samt att förenkla det internationella samarbetet kring dessa frågor. Konventionen fyller således en viktig funktion. Däremot kommer en ratifikation inte att leda till några stora förändringar för svensk del eftersom Sverige redan uppfyller de allra flesta kraven i konventionen.

Det finns ett betänkande avseende Sveriges tillträde till konventionen (SOU 2013:39). Det har remitterats och nu pågår inom Regeringskansliet arbete med en lagrådsremiss. Regeringens ambition är att under innevarande mandatperiod återkomma till riksdagen med en proposition.

Stockholm den 29 november 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.