Till innehåll på sidan

Brottslighet och näringsförbud i konkurser

Skriftlig fråga 2011/12:413 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-02-23
Anmäld
2012-02-23
Besvarad
2012-02-29
Svar anmält
2012-02-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 februari

Fråga

2011/12:413 Brottslighet och näringsförbud i konkurser

av Christina Oskarsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

I konkursförvaltarnas uppdrag ingår att göra en brottsefterforskning där de med utgångspunkt i företagens ekonomiska redovisning utreder brottsmisstankar hos konkursgäldenären. Konkursförvaltaren ska anmäla brottsmisstankar till Ekobrottsmyndigheten eller åklagare. Om det rör sig om grov brottslighet har förvaltaren skyldighet att anmäla om näringsförbud kan aktualiseras.

Kronofogdens rapporter om konkurstillsynen har visat på att allt färre får näringsförbud trots en hög nivå på antalet brottsanmälda konkurser. Antalet näringsförbud i samband med konkurser låg på över 200 åren 2000–2004 men har sedan successivt fallit, 50 personer fick näringsförbud 2010 (enligt senaste rapporten från år 2011). År 2004 ledde 2 875 brottsanmälda konkurser till 208 näringsförbud, sex år senare innebar 2 689 brottsanmälda konkurser bara 50 näringsförbud.

Kronofogdemyndigheten skriver: ”Under de senaste åren har förvaltarna i sina brottsanmälningar i allt mindre omfattning förespråkat att frågan om näringsförbud bör utredas. Tidigare var det vanligare att härvor samordnades genom att de styrdes till samma konkursförvaltare som då fick möjlighet att efterforska och se systematiken i brottsligheten.”

Genom vilka åtgärder avser justitieministern att stärka möjligheten att utreda om näringsförbud kan komma i fråga i samband med brottsanmälda konkurser?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:413 besvarad av Näringsminister Annie Lööf

den 29 februari

Svar på fråga

2011/12:413 Brottslighet och näringsförbud i konkurser

Näringsminister Annie Lööf

Christina Oskarsson har frågat justitieministern vilka åtgärder justitieministern avser att vidta för att stärka möjligheten att utreda om näringsförbud kan komma i fråga i samband med brottsanmälda konkurser. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Det är viktigt att vi har regler och en effektiv tillsyn för att skapa förutsättningar för seriösa företag att starta och driva verksamhet på marknaden. Lagen om näringsförbud är ett bland flera viktiga instrument som ska hindra oseriösa näringsidkare från att fortsätta att bedriva verksamhet och samtidigt stärka de seriösa företagens ställning på marknaden. Som grundläggande förutsättning för att meddela näringsförbud gäller att näringsidkaren grovt ska ha åsidosatt vad som har ålegat honom eller henne i näringsverksamheten och att ett förbud ska vara motiverat från allmän synpunkt. Samtidigt är det viktigt att det inte skapas inträdeshinder när det gäller möjligheterna att starta nya företag. En av hörnstenarna i det svenska ekonomiska systemet är näringsfriheten.

Jag vill i detta sammanhang nämna att regeringen nyligen har tillsatt en särskild utredare för att se över vissa frågor i anslutning till lagen (1986:436) om näringsförbud och tillsynen av denna (Översyn av vissa frågor i anslutning till lagen om näringsförbud N 2011:08 dir. 2011:120). Utredaren ska bland annat utreda hur effektiviteten vid tillsynen enligt lagen kan förbättras.

Det är svårt att uttala sig om skälen till att färre skulle få näringsförbud i samband med brottsanmälda konkurser. Den bild som vi har fått i samtal med bland andra Kronofogdemyndigheten är att anmälningarna om näringsförbud från konkursförvaltarna förvisso har minskat, men att däremot åklagarna i dag på eget initiativ i högre utsträckning tar upp yrkanden om näringsförbud i samband med konkurser.

När det gäller brottsutredningar vid konkurser samverkar även berörda myndigheter och aktörer i dag aktivt för att utveckla sitt arbete ytterligare. Flera åtgärder har bland annat vidtagits för att öka kvaliteten i konkursförvaltarnas brottsanmälningar till åklagare. Regeringen förväntar sig att detta stärker myndigheternas arbete mot konkursrelaterade brott.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.