Brott mot FN:s vapenembargo

Skriftlig fråga 2019/20:110 av Håkan Svenneling (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-07
Överlämnad
2019-10-07
Anmäld
2019-10-08
Svarsdatum
2019-10-16
Sista svarsdatum
2019-10-16
Besvarad
2019-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I början av september 2019 rapporterade TV4 att svensk krigsmateriel har befunnit sig i Eritrea under den tid då FN:s säkerhetsråd hade beslutat om vapenembargo mot landet. Svensktillverkade kanoner, fartyg och radarsystem som Sverige sålt till Förenade Arabemiraten har under perioden befunnit sig i hamnen Assab i Eritrea.

Embargot som gällde fram till november 2018 innebar att man inte fick exportera vapen till Eritrea. Det innebar också en förpliktelse om att förhindra att krigsmateriel som såldes till en annan stat fördes vidare till Eritrea och därmed ledde till brott mot embargot. Sverige har således en förpliktelse att förhindra att så sker. Även följdleveranser från tidigare ingångna avtal omfattas av embargot.

Under den period då vapenembargot var i kraft har Sverige exporterat vapen till Förenade Arabemiraten. Detta trots rapporter från FN som varnar för att Förenade Arabemiraten fört vidare krigsmaterial till Eritrea. Sverige kan alltså ha brutit mot säkerhetsrådets embargo under den tid Sverige satt i säkerhetsrådet.

De uppgifter som TV4 presenterat är mycket allvarliga och måste leda till handling. Vänsterpartiet vill se ett absolut stopp av all vapenexport till diktaturer, stater som kränker mänskliga rättigheter eller befinner sig i krig. Vi är medvetna om att varken Sveriges regering eller övriga partier i Sveriges riksdag delar vår uppfattning. Vi beklagar det, men vi förväntar oss i alla fall att samtliga partier står upp för att vi ska följa vapenembargon som beslutats av FN:s säkerhetsråd.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta initiativ för att utreda om Sverige har begått brott mot FN:s vapenembargo gentemot Eritrea?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:110 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Utrikesdepartementet

Statsrådet M Johansson

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:110 av Håkan Svenneling (V)
Brott mot FN:s vapenembargo

Håkan Svenneling har frågat mig om jag avser ta initiativ för att utreda om Sverige har begått brott mot FN:s vapenembargo gentemot Eritrea.

Sanktioner är ett viktigt instrument för det internationella samfundets ansträngningar att trygga fred och säkerhet. Ett beslut av FN:s säkerhetsråd, av EU eller OSSE om ett vapenembargo utgör ett ovillkorligt hinder mot krigsmaterielexport från Sverige till sådana mottagare som omfattas av embargot, i enlighet med det svenska exportkontrollregelverket.

FN:s dåvarande vapenembargo mot Eritrea ålade FN:s medlemsstater att förhindra direkt eller indirekt försäljning, tillhandahållande eller överföring av vapen och relaterad materiel till Eritrea. Sverige har aldrig exporterat krigsmateriel till Eritrea.

Mottagare av svensk krigsmateriel är i regel underkastade att i ett s.k. slutanvändarintyg försäkra att upphandlad materiel inte vidareexporteras eller överlåts utan särskilt tillstånd från Sverige, så även i fallet med krigsmaterielexport till Förenade Arabemiraten. Någon begäran om sådant tillstånd har inte inkommit till Sverige. Det är allvarligt om svenska vapen vidareexporterats eller avletts i strid med slutanvändarintyg. Jag förutsätter dock att ansvarig svensk myndighet för tillståndsgivning och tillsyn gällande export av krigsmateriel alltid följer upp uppgifter om att svensktillverkad materiel i något led kan ha avletts.

Det ska i sammanhanget betonas att det faller på rättsvårdande myndigheter som polis och åklagare att ta ställning till och utreda eventuella misstankar om sanktionsbrott.

Stockholm den 15 oktober 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.