Bristen på yttrandefrihet i Kina inför OS

Skriftlig fråga 2006/07:1539 av Johansson, Mats (m)

Johansson, Mats (m)

den 9 augusti

Fråga

2006/07:1539 Bristen på yttrandefrihet i Kina inför OS

av Mats Johansson (m)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Enligt en aktuell rapport från organisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) bryter regimen i Beijing på centrala punkter mot en av förutsättningarna för Internationella olympiska kommitténs beslut 2001 att hålla de olympiska spelen 2008 i Kina – frihet för medierna att verka utan begränsningar.

Ungefär hundra kinesiska journalister, yttrandefrihetsaktivister och internetdissidenter är fängslade. För åttonde året har Kina flest fängslade journalister av världens länder. Omfattande censurregler tillämpas. Alla nyhetsmedier lyder under statliga direktiv. Hot och förföljelser drabbar lokala medier. Internet filtreras och sajter blockeras. Utländska medier får inte rekrytera medarbetare fritt. CPJ sammanfattar läget med ett år kvar till OS: Kina har inte uppfyllt åtagandet till den internationella gemenskapen. (www.cpj.org). Samma bedömning gör Robert Menard, generalsekreterare i Reportrar utan gränser: Myndigheterna har lurat oss, de har svikit löftena om att förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna. De har kidnappat de här spelen.

Det är oklart vilka slutsatser IOK drar av det fortsatta förtrycket, om ens några. För idrotten som underhållningsindustri är mediernas arbetsmöjligheter avgörande och olympiska spel i diktaturens skugga kan försämra möjligheterna att attrahera sponsorer och reklamintäkter, om företag inte vill förknippas med de pågående brotten mot mänskliga rättigheter.

Mot den bakgrunden, med hänsyn till politikens uppgift att stödja ett internationellt idrottsutbyte i frihet nationer emellan, vill jag fråga:

Hur avser utrikesministern att under det kommande året påtala inskränkningarna i yttrandefrihet i Kina?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2007-08-09 Anmäld: 2007-08-16 Besvarad: 2007-08-23 Svar anmält: 2007-08-23
Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2007-08-23)