Bristen på trafiklärare

Skriftlig fråga 2017/18:48 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-28
Överlämnad
2017-09-29
Anmäld
2017-10-10
Svarsdatum
2017-10-11
Sista svarsdatum
2017-10-11
Besvarad
2017-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Ekström (S)

 

Behovet av trafiklärare är stort. Köerna för att ta körkort blir allt längre och Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR) har under flera år påvisat denna brist för Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) och Utbildningsdepartementet. Att konjunkturen är stark i Sverige har inte gått någon förbi, och många företag söker med ljus och lykta efter ny kompetent arbetskraft. Att inneha körkort är en otroligt viktig del för att komma in på svensk arbetsmarknad. Därför är det ett problem att bristen på antalet trafiklärare bromsar regeringens mål om lägst arbetslöshet år 2020.

STR menar att det under de kommande åren är en rad faktorer som sammantaget ger en situation där det kommer att behövas fler trafiklärare än vad som är planerat utifrån beslutad tilldelning av utbildningsplatser till MYH:s trafiklärarutbildning. Enligt beräkningar och uppskattningar från körskoleföretag runt om i landet kommer det krävas nära dubbelt så många utexaminerade trafiklärare jämfört med antal tilldelade platser.

I ett läge med matchningsproblem och där även många nyanlända ska in på den svenska arbetsmarknaden behöver flaskhalsar i arbetet för lägst arbetslöshet år 2020 lösas. I dag har trafiklärarutbildningar lagts ned, exempelvis i Örebro, och om inte antalet beviljade platser ökar under de närmaste åren finns det stora risker att problemet påverkar både arbetsmarknad och integrationsutmaningar negativt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Ekström:

 

Vilka initiativ tänker statsrådet vidta för att säkerställa att det finns tillräckligt med utbildade trafiklärare i framtiden?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:48 besvarad av Statsrådet Anna Ekström (S)

Dnr U2017/03865/GV

Utbildningsdepartementet

Gymnasie- och kunskapslyftsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:48 av Lars Mejern Larsson (S) Bristen på trafiklärare

Lars Mejern Larsson har frågat mig vilka initiativ som jag tänker ta för att säkerställa att det finns tillräckligt med utbildade trafiklärare i framtiden.

Yrkeshögskolan har kommit att spela en viktig roll för kompetensförsörjningen på svensk arbetsmarknad och visar på goda resultat. Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som tar ställning till vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan och det är arbetslivets efterfrågan som är styrande för myndighetens beslut.

Antalet ansökningar om att bedriva utbildning inom yrkeshögskolan är fler än vad som täcks av de tillgängliga medlen. Det innebär att även utbildningar där det finns en efterfrågan kan få avslag om andra utbildningar bedöms vara mer angelägna. Det är med andra ord endast de utbildningar där behovet är som allra störst som har kunnat beviljas. Med stöd av analyser och kontakter med branscher är det myndighetens uppgift att göra denna avvägning och jag har stor tilltro till att de utför denna uppgift på ett ändamålsenligt sätt.

Riksdagen har på regeringens förslag avsatt medel för att utöka antalet platser så att fler personer ska ges möjlighet till kvalificerad yrkesutbildning på eftergymnasial nivå som arbetslivet efterfrågar. Regeringen bedömer att arbetslivets behov av arbetskraft med kvalificerad yrkeskompetens är fortsatt stora.


I budgetpropositionen för 2018 har regeringen därför föreslagit att antalet platser på yrkeshögskolan ska byggas ut ytterligare. Antalet platser kommer enligt förslaget att utökas successivt till cirka 14 000 platser till 2022. Förslaget skapar förutsättningar för att fler utbildningar på sikt ska kunna beviljas att ingå i yrkeshögskolan.

Stockholm den 11 oktober 2017

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.