Svar på fråga 2020/21:24 av Christina Höj Larsen (V)
Branden i flyktinglägret i Moria
Christina Höj Larsen har frågat mig om jag avser att ta initiativ för att Sverige ska ta emot evakuerade från Moria och uppmana övriga medlemsländer att göra detsamma.
Regeringen har varit djupt oroad av situationen på Lesbos och välkomnat alla initiativ för att hjälpa de som drabbats av bränderna i Moria. Det är glädjande att UNHCR snabbt kunde komma på plats med personal för att stödja de grekiska myndigheterna och att barn kunnat överföras till fastlandet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kunde genom EU:s civilskyddsmekanism (ERCC) också erbjuda stöd till Grekland med anledning av situationen i form av tält, filtar, sovsäckar, toaletter, köksutrustning och presenningar. Erbjudandet accepterades i sin helhet.
Sverige har under en lång tid tagit ett mycket stort ansvar för flyktingmottagandet i EU och är även en av de största givarna i världen till både UNHCR och IOM. Regeringen har också under flera år drivit på för att nå långsiktiga lösningar inom EU med en ökad solidaritet mellan medlemsstaterna, bl.a. genom en mekanism för att omfördela asylsökande om en medlemsstat utsätts för en stor press. Regeringen hoppas att det inom kort ska bli möjligt att nå en sådan överenskommelse inom ramen för den nya migrationspakten som nu presenterats av EU-kommissionen.
Jag noterar att ett tiotal länder deltagit i omfördelning efter branden i Moria. Det är bra att det gjorts ett konstruktivt arbete för att hitta lösningar på problematiken. För svensk del är frågan under nuvarande förutsättningar juridiskt komplicerad. Förutsättningarna för att flytta ansvaret för asylansökningar mellan medlemsstaterna regleras idag i Dublinförordningen. Eftersom svenska myndigheter är självständiga har regeringen ingen möjlighet att styra eller påverka hur Migrationsverket tillämpar detta regelverk i enskilda fall. Sverige tar dock kontinuerligt emot asylsökande från Grekland i sådana fall det är förenligt med reglerna i förordningen. Under både 2019 och 2018 överfördes 182 personer per år. Hittills i år (t.o.m. 11 september) har 41 asylsökande överförts till Sverige från Grekland.
Sverige har tidigare deltagit i omfördelning av asylsökande från Grekland, efter att ministerrådet fattade ett sådant omfördelningsbeslut vid flyktingsituationen 2015. Jag har ställt en fråga till EU-kommissionen om man avser att ta initiativ för att ministerrådet ånyo ska fatta ett sådant beslut.
Stockholm den 9 december 2020
Morgan Johansson