Till innehåll på sidan

Boverkets byggregler och elanvändning för uppvärmning

Skriftlig fråga 2006/07:262 av Persson, Sven Gunnar (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-01
Anmäld
2006-12-04
Besvarad
2006-12-06
Svar anmält
2006-12-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 december

Fråga

2006/07:262 Boverkets byggregler och elanvändning för uppvärmning

av Sven Gunnar Persson (kd)

till statsrådet Mats Odell (kd)

I den borgerliga alliansens energiöverenskommelse redovisas grundsynen på energieffektivisering och olika energiformer: ”Energieffektiviseringen bör syfta till att minska användningen av jordens primära energiresurser, och därmed minska belastningen på klimat och miljö. Olika energikällor och olika energibärare har i det sammanhanget olika betydelse. Besparing av en kilowattimme el från kolkondenskraft är självklart något helt annat än besparing av en kilowattimme fjärrvärme från industriell spillvärme eller från en solfångare.”

Användningen av viktningsfaktorer innebär att man tar hänsyn till primärenergiförbrukningen och olika energiformers faktiska påverkan på klimat och miljö, vilket motverkar elbaserade uppvärmningssystem som driver på växthuseffekten. Ändå gör Boverket, i de nya byggregler som trädde i kraft den 1 juli, ingen skillnad mellan olika energiformer. För att motverka ökningen av elbaserade uppvärmningsformer, som kan förväntas till följd av de nya byggreglerna, har Boverket nu tagit fram förslag till ytterligare en revidering av byggreglerna. Även efter den nu föreslagna revideringen kommer byggreglerna att styra mot en totalt sett ökad miljöbelastning samt motverka hållbara uppvärmningsformer som fjärrvärme och biopannor.

Vad avser miljöministern att göra för att säkerställa att byggreglerna tar hänsyn till olika energiformers förbrukning av primära energiresurser och deras faktiska påverkan på klimat och miljö?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:262 besvarad av Statsrådet Andreas Carlgren

den 6 december

Svar på fråga

2006/07:262 Boverkets byggregler och elanvändning för uppvärmning

Statsrådet Andreas Carlgren

Sven Gunnar Persson har frågat vad jag avser att göra för att säkerställa att Boverkets byggregler tar hänsyn till olika energiformers förbrukning av primära energiresurser och deras faktiska påverkan på klimat och miljö.

Byggnaders energianvändning ska vara sådan att det ger så liten miljöpåverkan som möjligt samtidigt som byggnadens innemiljö ska vara god. Dessutom ska byggnaden klara ett antal andra funktionskrav, bland annat avseende tillgänglighet och brandskydd. Boverkets byggregler gäller som huvudregel sådana funktionskrav på själva byggnaden och inte på deras försörjningssystem när det gäller exempelvis energi. Dock har det under flera perioder funnits något olika krav beroende på vilken energiform som används för uppvärmning. Dessa krav gällde byggnader anslutna till fjärrvärme @ som tidigare undantogs från krav på värmeåtervinning @ samt byggnader som värms upp med direktverkande el.

Genom de nya byggreglerna som trädde i kraft i somras uppmuntras redan i dag vissa energiformer genom byggreglerna, till exempel solvärme. De förslag till ändringar som Sven Gunnar Persson hänvisar till baseras på propositionen Nationellt program för energieffektivisering och energismart byggande (prop. 2005/06:145). Genom de föreslagna ändringarna skärps kraven på all elanvändning för uppvärmningsändamål, inklusive värmepumpar.

Vad gäller viktningsfaktorer har utredningen om genomförande av direktivet om effektiv slutanvändning av energi och om energitjänster i uppdrag att analysera om de viktningsfaktorer för olika energibärare som anges i direktivet är lämpliga att använda eller om det finns skäl för att Sverige ska använda andra viktningsfaktorer. Jag vill invänta utredningens arbete innan jag tar ställning till om viktningsfaktorer är lämpliga att använda i byggreglerna.

Jag anser dock att frågan om byggnaders energianvändning innehåller en annan aspekt också, nämligen den om teknikutveckling och affärsmöjligheter i den del av energisystemet som har med användarsidan att göra. För länder och regioner som inte har tillgång till utvecklad och effektiv infrastrukturer i form av exempelvis kraftvärme och fjärrvärme, är åtgärder på användarsidan viktiga för att minska den negativa miljöpåverkan. Det är därför en stor möjlighet för svensk miljöteknikexport att bidra med teknik och kompetens när det gäller energieffektivisering i byggnader. Basen för en sådan utveckling är en framsynt forskning, utveckling och tillämpning av energieffektivt byggande i Sverige.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.