Bonus-malus

Skriftlig fråga 2019/20:778 av Jimmy Ståhl (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-01-20
Överlämnad
2020-01-21
Anmäld
2020-01-22
Sista svarsdatum
2020-01-29
Svarsdatum
2020-02-05
Besvarad
2020-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Priserna på begagnade bensinbilar ökade i snitt med 20 procent under 2019, samtidigt som äldre dieselbilar blev 13 procent dyrare. Det visar statistik från sajten Bilpriser.

Enligt nyhetsbyrån kan prisökningarna kopplas till det så kallade bonus–malus-systemet, som infördes i juli 2018. Systemet har bidragit till att det blivit mindre attraktivt att köpa nya bensin- eller dieselbilar på grund av höjda skatter.

Det har i sin tur drivit upp efterfrågan på begagnade bilar, som inte omfattas av de nya skatterna.

Genom att elbilarna subventioneras av skattemedel finns således inga incitament att sänka priserna på denna typ av bilar.

Om man läser vad sajten Bilpriser och nyhetsbyrån skriver kan man inget annat än att kalla bonus–malus för ett totalt fiasko. Återigen görs felaktiga miljöbeslut; man beskattar de mest miljövänliga och trafiksäkra fordonen för att subventionera elbilar.

Om miljöministern på allvar har en ambition om att göra fordonsflottan mer miljövänlig borde ministern införa en skrotningspremie. 

Min fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin är:

 

Avser ministern att se över bonus–malus-systemet, då det missar miljömålen, och i stället verka för att införa en skrotningspremie?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:778 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2020/00220/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:778 av Jimmy Ståhl (SD)
Bonus–malus

Jimmy Ståhl har frågat miljö- och klimatministern om hon avser att se över bonus–malus-systemet och i stället verka för att införa en skrotningspremie. Jimmy Ståhl menar att systemet har bidragit till att det blivit mindre attraktivt att köpa nya bensin- eller dieselbilar och att det drivit upp efterfrågan på begagnade bilar. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Bonus–malus-systemet syftar till att påverka nybilsköpen. Att det precis innan systemets införande säljs mer nya bilar än precis efter, är väntat eftersom strategiska fordonsköp inte helt går att undvika vid införandet av ett sådant nytt system som bonus–malus-systemet. Jag menar att bonus–malus-systemet på sikt kommer öka andelen miljöanpassade fordon och bidra till en fossilfri fordonsflotta eftersom det ger incitament att välja fordon med låga koldioxidutsläpp vid nybilsköp. Regeringen avser att under 2020 genomföra en översyn av bonus–malus-systemet med inriktningen att förstärka och förenkla det.

Stockholm den 5 februari 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.