Bondepaketet

Skriftlig fråga 2018/19:194 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-11
Överlämnad
2019-02-12
Anmäld
2019-02-13
Svarsdatum
2019-02-20
Sista svarsdatum
2019-02-20
Besvarad
2019-02-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

I statsministerns regeringsförklaring nämns ett kraftfullt bondepaket som ska tas fram för att stärka svensk livsmedelsproduktion. Detta är nödvändigt efter en hel mandatperiods bristfällig landsbygdspolitik.

Efter det senaste årets torka och dåliga lönsamhet som följd står svenskt jordbruk inför enorma utmaningar, och en redan utsatt bransch har fått det allt svårare.

Bristen på styrning av myndigheter och tomma löften under sommaren 2018 har lämnat en hel del obesvarade frågor.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

När avser statsrådet och regeringen att återkomma med ett kraftfullt bondepaket?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:194 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)



N2019/00616/JM

N2019/00617/JM

Näring

sdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:194 av Åsa Coenraads (M) Bondepaketet samt 2018/19:199 av Maria Malmer Stenergard (M) Stärkt svensk livsmedelsproduktion

Åsa Coenraads har frågat mig när jag och regeringen avser att återkomma med ett kraftfullt bondepaket och Maria Malmer Stenergard har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att regeringen ska kunna stärka svensk livsmedelsproduktion. Jag väljer att besvara båda frågorna samlat.

Den nationella livsmedelsstrategin med sikte mot år 2030, antogs av riksdagen den 20 juni 2017. Den är den första svenska strategin som långsiktigt omfattar hela livsmedelskedjan. Den innebär att en tydlig linje är förankrad för livsmedelspolitiken fram till 2030, vilket handlar om att verka för en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där den totala produktionen ökar. Bondepaketet syftar till att stärka likviditeten och konkurrenskraften och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Förra regeringen satte upp en handlingsplan för livsmedelsstrategin, med åtgärder för ca en miljard kronor, som sträcker sig till slutet av 2019. För 2020 och framåt ska en ny handlingsplan för livsmedelsstrategin tas fram. Den nya handlingsplanen kommer vara en viktig del i det fortsatta arbetet med att stärka livsmedelskedjan.

En del i det fortsatta arbetet för en ökad produktion och konkurrenskraft i livsmedelskedjan är främjandet av en ökad livsmedelsexport. Regeringen fattade den 7 februari 2019 ett beslut om medel till Business Sweden för en fortsatt förstärkt satsning på svensk livsmedelsexport 2019. Den satsning som regeringen har gjort på en ökad livsmedelsexport kommer ge svenska företag bättre förutsättningar att exportera och kan därigenom ge resultat genom fler jobb och ökad tillväxt över hela landet.

Inför nästa budgetperiod i EU, 2021—2027, finns det förslag om en ny utformning av den gemensamma jordbrukspolitiken. Enligt förslaget ska medlemsländerna få en större frihet att utforma politiken i respektive land. De i riksdagen antagna målen om livsmedelsstrategin utgör en viktig grund för arbetet.

Jag planerar också att bjuda in det Nationella rådet för livsmedelsstrategin, som består av organisationer som tillsammans representerar hela livsmedelskedjan, för att diskutera livsmedelskedjans utmaningar och behov inför kommande handlingsplan.

Stockholm den 20 februari 2019

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.