Bodenbranden

Skriftlig fråga 2005/06:2048 av Hammarbergh, Krister (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-08-22
Besvarad
2006-09-05
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 augusti

Fråga 2005/06:2048 av Krister Hammarbergh (m) till försvarsminister Leni Björklund (s)

Bodenbranden

Bodenbranden beskrivs som den största svenska skogsbranden i modern tid. Totalt 1 500 hektar är eldhärjat. Ett 80-tal personer, både brandmän och hemvärnsmän, arbetade med att släcka branden som tros ha orsakats av en gnista från en skogsmaskin.

Under många år fanns ett fullt fungerande brandflyg byggt på frivilliga krafter, men för ett fåtal år sedan valde regeringen att dra in deras anslag till driften av flygplanen.

Räddningsinsatsen har hittills kostat närmare 3 miljoner kronor, vilket måste ses som en försumbar kostnad med tanke på att skogsbrandflyget i genomsnitt kostade 3,8 miljoner kronor per år. Mot bakgrund av det som har hänt ter det sig rimligt att beslutet att avskaffa anslaget omprövas. För ett fåtal miljoner kronor kan organisationen sättas på fötter igen.

Avser statsrådet att verka för att vidta några konkreta åtgärder som kan få det frivilliga brandflyget att starta upp igen?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2048 besvarad av

den 5 september

Svar på fråga 2005/06:2048 om Bodenbranden

Försvarsminister Leni Björklund

Krister Hammarbergh har frågat mig om jag avser att vidta några konkreta åtgärder som kan få det frivilliga brandflyget att starta upp igen.

Låt mig börja med att slå fast att skogsbrandbevakning genom flyg @ allmänt kallat skogsbrandsflyg @ inte i sig släcker några bränder. Avsikten med dessa flygplan är att upptäcka och rapportera skogsbränder. Branden i Bodträskfors upptäcktes av en boende i området och hade bekämpats @ trodde man @ när den flammade upp igen och blev den storbrand den blev. I det här fallet var tillgången till släckningsresurser det centrala.

Utgångspunkten med lagen (2003:778) om skydd mot olyckor är att den enskilde har ett primärt ansvar för att skydda sin egendom. Det innebär att skogsägare och andra intressenter har ett ansvar att besluta om olycks- och skadeförebyggande åtgärder. I det sammanhanget har Räddningsverket en viktig uppgift i att informera berörda och bidra med sitt kunnande.

Räddningsverket har aldrig haft något särskilt anslag för skogsbrandbevakning med flyg. Myndigheten valde emellertid tidigare att lämna ekonomiskt bidrag till denna verksamhet. Räddningsverkets stöd till skogsbrandsövervakning avskaffades 2003, då myndigheten genomförde kraftiga omprioriteringar av sin verksamhet. Räddningsverket har sedan dess satsat på kraftigt utökad utbildning och har byggt upp sin förmåga att stödja drabbade kommuner med släckningsresurser @ vilket också var det som efterfrågades vid branden i Bodträskfors.

Till följd av stormen Gudrun beslutade regeringen våren 2005 och 2006 att göra ett undantag rörande statligt stöd till skogsbrandsövervakning. Motivet var de extrema förhållanden som rådde och råder i området.

Länsstyrelserna i Jönköpings, Kronobergs, Kalmar, Blekinge, Skåne, Hallands och Västra Götalands län tilldelades då högst 2 miljoner kronor för skogsbrandsflygbevakning.

Räddningsverket har tidigare rapporterat att det inte går att påvisa att skogsbrandsflyg är kostnadseffektivt. Den 1 december 2006 ska Räddningsverket på nytt redovisa erfarenheter och konsekvenser av skogsbrandsflyget till Försvarsdepartementet. Regeringen avser utifrån detta underlag att lämna en redogörelse till riksdagen.

Avslutningsvis vill jag säga att jag är öppen för att i framtiden överväga de ytterligare förändringar på området som kan komma att behöva genomföras utifrån det systematiska arbetssätt och den kunskapsåterföring som ska prägla arbete med skydd mot olyckor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.