Till innehåll på sidan

Blåsarsymfoniska orkestrar inom försvaret

Skriftlig fråga 2007/08:1358 av Enochson, Annelie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-13
Anmäld
2008-06-13
Besvarad
2008-06-18
Svar anmält
2008-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga

2007/08:1358 Blåsarsymfoniska orkestrar inom försvaret

av Annelie Enochson (kd)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Regeringens omstrukturering av försvaret hotar de två sista heltidsanställda blåsarsymfoniska orkestrarna i Sverige. Marinens musikkår i Karlskrona och Flygvapnets musikkår i Göteborg står nu båda under nedläggningshot.

De blåsarsymfoniska orkestrarna i våra grannländer frodas vid sidan av de andra orkestergenrerna och vårdar en kulturform med gamla och värdefulla anor. I Sverige har den professionella blåsmusiken varit med om mycket drastiska nedskärningar de senaste 50 åren, från 60-talet med ca 25 blåsorkestrar på heltid med försvaret som huvudman till de sista två heltidsanställda som nu finns kvar.

Den kvalitet som dessa orkestrar kan uppvisa i dag har byggts upp under många års orkesterspel. Klang och välljudande samspel är resultatet av många års utbildning, praktik och framträdanden. Det som har tagit många år att bygga upp riskerar nu att gå förlorat med några snabba penndrag. För många som är aktiva inom föreningslivets hundratals blåsorkestrar och i de kommunala musikskolorna runt om i landet är försvarets blåsarsymfoniska orkestrar både en inspirationskälla och karriärdröm. Orkestrarnas betydelse för Sveriges musikliv går inte att underskattas.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att bevara de två sista blåsarsymfoniska orkestrarna inom försvaret?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1358 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 18 juni

Svar på fråga

2007/08:1358 Blåsarsymfoniska orkestrar inom försvaret

Försvarsminister Sten Tolgfors

Annelie Enochson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att bevara de två sista blåsarsymfoniska orkestrarna inom försvaret.

Den 3 juni i år besvarade jag en interpellation om Marinens musikkår i riksdagen (interpellation 2007/08:679).

Försvarsmaktens musikverksamhet är organiserad i Försvarsmusikcentrum, som är lokaliserat till Upplands-Bro/Kungsängen. Denna organisationsenhet ska tillgodose behovet av musik för Försvarsmakten och statsledningen, det vill säga regering och riksdag. En annan uppgift är att ge konserter och framträdanden för allmänheten.

Försvarsmusikcentrum har fyra musikkårer: Arméns musikkår, Arméns trumkår, Livgardets dragonmusikkår och Marinens musikkår. Dessutom tjänstgör Göteborgsmusiken (Göteborg Wind Orchestra) som Flygvapnets musikkår under en tredjedel av sin tid. Försvarsmusikcentrum har också kvalitetsansvar för omkring 30 musikkårer inom Hemvärnet och frivilligrörelsen. Man nyttjar även Hemvärnets och frivilligrörelsens musikkårer i olika sammanhang.

Vid Försvarsmusikcentrum utbildas varje år omkring hundra värnpliktiga musiksoldater. Utbildningen omfattar grundläggande soldatutbildning, musikutbildning och framträdanden. Försvarsmusikcentrum ansvarar för att bevara och utveckla den militärmusikaliska traditionen i Sverige.

Försvarsmaktens grundorganisation regleras i förordningen (2007:1266) med instruktion för Försvarsmakten. Regeringen redovisar där vilka organisationsenheter som ska finnas. En av dessa är Försvarsmusikcentrum. Regeringen reglerar däremot inte den inre organisationen i dessa organisationsenheter, förutom vissa delar av Högkvarteret. Det är Försvarsmakten själv som, i likhet med övriga myndigheter i statsförvaltningen, bestämmer om enheternas organisation.

Statsceremonielen och militärmusiken är angelägna verksamheter. Försvarsmaktens ledning ansvarar inför regeringen för att verksamheten kan genomföras. Det är myndigheten som avgör hur verksamheten ska organiseras, med vilken personal och på vilka orter.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.