Blåsarsymfonikernas förutsättningar

Skriftlig fråga 2019/20:1049 av Roland Utbult (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-05
Överlämnad
2020-03-06
Anmäld
2020-03-10
Svarsdatum
2020-03-18
Sista svarsdatum
2020-03-18
Besvarad
2020-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Stockholms Läns Blåsarsymfoniker har uppdraget att driva regional musikverksamhet. Uppdraget medfinansieras av staten genom ett årligt ekonomiskt stöd från Kulturrådet inom ramen för stödet till regional musikverksamhet. Sedan 2002 har Stockholms Läns Blåsarsymfoniker uppdraget från Region Stockholms kulturnämnd att driva länsmusikverksamheten i Stockholm.

Orkesterns historia går ända tillbaka till 1906, och orkestern har etablerat sig som en av Nordens ledande blåsarsymfoniska orkestrar, med växande internationellt renommé. Orkestern utmärker sig för sin stora genrebredd, sina gränsöverskridande samarbeten, sin ovanligt jämställda programpolitik samt musik komponerad av svenska tonsättare. Chefsdirigent är Cathrine Winnes.

Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm har Sveriges äldsta konserthus, Musikaliska på Nybrokajen i Stockholm, som sin hemmascen. Nu är verksamheten hotad. Orkestern ska, efter ett förslag från kulturförvaltningens beställda utredning, separeras från Länsmusiken i Stockholm och klara sig på egen hand. Dessutom kan huset Musikaliska säljas, vilket betyder att Blåsarsymfonikerna snart kan stå utan lokal och att publiken blir ett konserthus fattigare och går miste om ett stort antal konserter.

År 2019 nådde de båda verksamheterna, tillsammans med konserthuset Musikaliska AB, en publik på nästan 102 000 personer, med över 900 konserter och musikaktiviteter. Detta med en självfinansieringsgrad på 58,9 procent (vilket kan jämföras med 15 procent för övriga länsmusikorganisationer i landet). Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm är verksamma i 24 av regionens 26 kommuner. 

Jag vill med anledning av ovanstående fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

På vilket sätt ämnar ministern sätta sig in i Blåsarsymfonikernas situation och bidra till en ekonomisk lösning som också innefattar en lösning av lokalfrågan?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1049 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2020/00478/KO

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern samt ministern med ansvar för idrottsfrågorna

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1049 av Roland Utbult (KD) Blåsarsymfonikernas förutsättningar

Roland Utbult har frågat mig på vilket sätt jag ämnar sätta mig in i Blåsarsymfonikernas situation och bidra till en ekonomisk lösning som också innefattar en lösning av lokalfrågan.

Bakgrunden är, såsom frågeställaren beskriver, att orkestern är hotad i och med ett förslag från kulturförvaltningen i Region Stockholm, som innebär att orkestern separeras från Länsmusiken i Stockholm och ska klara sig på egen hand. Dessutom anför frågeställaren att huset Musikaliska kan komma att säljas.

Låt mig först konstatera att det är Region Stockholm som är huvudman för Blåsarsymfonikerna och Länsmusiken i Stockholm. Staten lämnar, genom Statens kulturråd, årligen ett stöd till Region Stockholm vad gäller den regionala musikverksamheten i Stockholms län, där Blåsarsymfonikerna ingår. Regeringen anger i regleringsbrevet till Statens kulturråd att stöd ska lämnas. Därefter beslutar Statens kulturråd hur stort detta stöd ska vara. År 2020 uppgår stödet till Stockholms regionala musikverksamhet till
6,5 miljoner kronor. Det är regionerna och inte staten som ansvarar för vilka regionala institutioner och verksamheter som ska finnas och hur de ska bedrivas. Därför vill jag poängtera att jag som kultur- och demokratiminister inte kan uttala mig om enskilda sakfrågor som Region Stockholm ansvarar för.

Vad gäller eventuell försäljning av huset Musikaliska, dvs. fastigheten Ladugårdsbron 14, som ägs av staten och förvaltas av Statens fastighetsverk, har riksdagen beslutat att regeringen genom försäljning får överlåta fastigheten Ladugårdsbron 14 i Stockholm. I vårändringsbudgeten för 2019 har regeringen angett att innan beslut fattas om en eventuell försäljning ska förutsättningarna analyseras närmare och Kungl. Musikaliska Akademiens och Blåsarsymfonikernas behov av tillgång till ändamålsenliga lokaler bör beaktas. Så länge som en sådan analys inte är gjord är en försäljning inte aktuell. Det är angeläget att en levande del av kulturutbudet, som uppskattas av Stockholms invånare och besökare, fortsatt kan utvecklas.

Stockholm den 18 mars 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.