biståndsbedömningen inom äldreomsorgen

Skriftlig fråga 2004/05:2131 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-08-26
Besvarad
2005-09-08
Besvarad
2005-09-09
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 augusti

Fråga 2004/05:2131

av Chatrine Pålsson (kd) till statsrådet Ylva Johansson om biståndsbedömningen inom äldreomsorgen

I en ny rapport, Biståndshandläggare @ ett (o)möjligt uppdrag, från stiftelsen Äldrecentrum beskrivs hur kommunernas biståndshandläggare har att hantera en komplicerad verklighet med förväntningar och krav från olika håll. Behovsbedömningen tar sin utgångspunkt i den rättsliga regleringen (socialtjänstlagen), men också i allmän samhällsmoral och etik samt organisatoriska förhållanden. Alltsomoftast går dessa inte att förena.

Ytterligare problem är att det inte tycks finnas några uttalade krav på vilken formell kompetens handläggare inom äldreomsorgen ska ha. Ett minimikrav borde vara att såväl medicinsk kompetens som annan nödvändig kompetens ska ingå i behovsbedömningen. Socialtjänstlagen borde, enligt min mening, ses över och om möjligt kompletteras med nationella riktlinjer för behovsbedömningen. Syftet är att åstadkomma en tydligare lagstiftning, så att både behovsbedömare och de äldre vet vilka regler som gäller.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förbättra behovsbedömningen inom äldreomsorgen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2131 besvarad av

den 8 september

Svar på fråga 2004/05:2131 om biståndsbedömningen inom äldreomsorgen

Statsrådet Ylva Johansson

Chatrine Pålsson har frågat mig vilka åtgärder jag har för avsikt att vidta för att förbättra behovsbedömningen inom äldreomsorgen.

Kommuner och vårdföretag har huvudansvar för personalens kompetensutveckling. För att höja kvaliteten och kompetensen för biståndsbedömare och arbetsledare har staten under de senaste åren genomfört åtgärder för dessa grupper.

Genom den nationella handlingsplanen för äldrepolitiken 1999@2001 utgick totalt 210 miljoner kronor till kommunerna för fortbildning av bland annat biståndsbedömare och arbetsledare. Kompetensstegen genomförs från och med år 2005 och är en flerårig satsning på kvalitetsutveckling inom äldreomsorgen genom kompetensutveckling av personalen. Riksdagen har enligt förslag från regeringen, beslutat att satsa drygt 1 miljard kronor för detta ändamål som fördelas till kommunerna efter ansökan.

Det är läkarnas ansvar att bedöma behov av medicinska insatser och Socialstyrelsen utövar tillsyn över hälso- och sjukvården.

Länsstyrelserna har tillsynsansvar för socialtjänsten där äldreomsorgen ingår och granskar bland annat kommunernas handläggning och dokumentation. Från och med år 2003 förstärktes tillsynen med äldreskyddsombud vilket har bidragit till en kraftig ökning av antalet tillsynsinsatser.

Vid Socialstyrelsen pågår för närvarande arbete med att ta fram en handbok om handläggning och dokumentation för personal inom socialtjänsten.

Inom Regeringskansliet pågår arbete med en nationell utvecklingsplan för äldreomsorgens långsiktiga utveckling med en åldrande och mångkulturell befolkning.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.