den 17 augusti
Svar på fråga 2003/04:1420 om bistånd till Sudan
Statsrådet Carin Jämtin
Gunnar Nordmark har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta dels från svensk sida och dels inom ramen för samarbetet inom Europeiska unionen för att möta det ökande behovet av humanitärt bistånd i Darfur.
Låt mig börja med att understryka att regeringen delar FN:s bedömning att den pågående konflikten i Darfur är en av de allvarligaste humanitära katastroferna i världen just nu. Grava övergrepp har begåtts på regionens befolkning och över en miljon människor är på flykt från hem och försörjning. Den omedelbara prioriteten måste nu vara att stoppa kränkningar av mänskliga rättigheter och förbrytelserna mot den humanitära rätten, förhindra ytterligare lidande och att rädda människoliv. Parallellt med internationella ansträngningar för att hitta en politisk lösning på situationen i Darfur är det oerhört viktigt att tillgodose de behov av humanitärt bistånd som situationen har gett upphov till.
Sverige har hittills i år bidragit med 43 miljoner kronor till humanitära insatser i Darfur. Dessa pengar har gått till FN-organ, svenska myndigheter och enskilda organisationer med verksamhet i Darfur. Genom stora årliga bidrag till exempelvis FN:s flyktingkommissariat (UNHCR), livsmedelsprogram (WFP) och barnfond (Unicef), bidrar Sverige dessutom till att hjälpa de närmare 200 000 flyktingar som tagit sig över gränsen till Tchad.
I Darfur såväl som i angränsande Tchad har Statens räddningsverk personal på plats. De bidrar med utrustning och expertis till de olika FN-insatser som genomförs för att lindra nöden. I Sudan har Räddningsverket för närvarande elva personer för insatser i Darfur och i Tchad är 13 personer från Räddningsverket på plats.
Till FN:s appell för hela Sudan har Sverige tidigt i år bidragit med 35 miljoner kronor, som FN distribuerar efter sina behovsbedömningar. I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att Darfur inte är det enda området i Sudan med stora humanitära behov. Läget i södra Sudan har fortfarande inte stabiliserats och behoven där är fortfarande stora. Sverige ger omfattande humanitärt bistånd till Sudan som helhet. Hittills i år uppgår detta bistånd till ca 165 miljoner kronor.
Humanitära aktörers tillträde till de nödlidande i Darfur har under en lång tid varit mycket begränsat och läget är fortfarande svårt. Rapporter kommer dock från FN om att tillträdet förbättras och vår förhoppning är att denna utveckling ska fortsätta i takt med ökade internationella påtryckningar på Sudans regering. Allteftersom tillträdet förbättras kommer behoven av resurser att öka. Sida har därför avsatt ytterligare 30 miljoner kronor för humanitära insatser i Darfur. Vår förhoppning är att även andra länder ska öka sitt humanitära bistånd till området. EU:s samlade humanitära bistånd till Darfur uppgår till över 220 miljoner euro hittills i år och ökar stadigt. Regeringen ser mycket positivt på detta och arbetar aktivt för att ytterligare resurser ska avsättas.
Inom EU-samarbetet verkar regeringen vidare för att unionen ska utvecklas till en internationell aktör som, utöver att ge omfattande humanitärt bistånd, tar ansvar för att bidra till långsiktiga lösningar på situationer som den i Darfur. Sverige bidrar därför aktivt i EU:s ansträngningar för att stödja den afrikanska unionens arbete för att hitta en långsiktig lösning på situationen i området. Sverige bidrar till exempel med en av EU:s åtta observatörer som deltar i den afrikanska unionens observatörsmission i Darfur. Sverige har vidare, på grund av den allvarliga situationen i Sudan, beslutat att öka vår diplomatiska närvaro i landet genom att placera en representant i Khartoum.