Bistånd till Islamic Relief

Skriftlig fråga 2020/21:1360 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-01-20
Överlämnad
2021-01-20
Anmäld
2021-01-21
Svarsdatum
2021-01-27
Sista svarsdatum
2021-01-27
Besvarad
2021-01-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

USA och Nederländerna har nu meddelat att man avslutar finansiering och samarbete med Muslimska brödraskapets biståndsorganisation Islamic Relief Worldwide. Tidigare har Tyskland avslutat sådana samarbeten med organisationen.

USA:s utrikesministerium, State Department, lät den 30 december, genom det särskilda sändebudet för att övervaka och bekämpa antisemitism, fördöma de dokumenterade antisemitiska attityder och uttalanden som ledande personer i Islamic Relief Worldwide, IRW, låtit göra. Även om beslutet kommuniceras sista dagen av USA:s avgående president Donald Trumps mandatperiod uppger källor i USAID och State Department att beslutet är ett tjänstemannainitiativ som beretts under en längre tid. USAID är den amerikanska motsvarigheten till den svenska biståndsmyndigheten Sida.

Även Nederländerna har reagerat på den antisemitism som avslöjades av forskaren vid Georgetown University, Lorenzo Vidino, under 2020 men även av brittiska The Times inom IRW. De Telegraaf rapporterar att Nederländernas biståndsminister Sigrid Kaag under gårdagen lät meddela att bidragen, eller utrikesbiståndet, som förmedlas av Islamic Relief nu upphör.

Samtidigt står IRW i begrepp att teckna ett förnyat strategiskt samarbetsavtal med den svenska biståndsmyndigheten Sida. Sida ska under 2021 omförhandla det ena av de två samarbetsavtal som IRW omfattas av som strategisk partner.

Det har förekommit många avslöjanden om antisemitism och företrädares hyllande av terrorism.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Avser ministern att följa USA, Nederländerna och Tyskland och stoppa allt bistånd till Muslimska brödraskapets biståndsorganisation Islamic Relief?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1360 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet Statsrådet Lövin Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1360 av Björn Söder (SD) Bistånd till Islamic Relief och fråga 2020/21:1361 av Markus Wiechel (SD) Avslutat stöd till internationell islamism

Björn Söder och Markus Wiechel har ställt frågor till mig som rör bistånd till organisationen Islamic Relief. Frågorna besvaras gemensamt.

Dåvarande biståndsminister Peter Eriksson har tidigare svarat på flera frågor med koppling till svenskt stöd genom organisationen Islamic Relief, 2019/20:1898, 2019/20:1913 av Björn Söder (SD) 2019/20:2030 av Hans Wallmark (M) 2019/20:2035 av Markus Wiechel (SD), 2019/20:2036 av Markus Wiechel (SD) 2019/20:2077 av Björn Söder (SD), 2020/21:17 av Magdalena Schröder (M), 2020/21:28 av Robert Hannah (L), 2020/21:38 av Mats Nordberg (SD) där han utvecklade regeringens syn.

Som ansvarigt statsråd ställer jag höga krav på att organisationer som är mottagare av svenskt bistånd lever upp till de krav som ställs rörande exempelvis demokratiska värderingar, respekt för mänskliga rättigheter ansvarsfull budgethantering, uppföljning och rapportering. Detta är tydligt också i regeringens instruktion till Sida, som bland annat ställer krav på att myndighetens verksamhet utgår från rättsstatens principer. Sida har interna rutiner och kriterier som fastställer att alla organisationer som får finansiellt stöd av Sida ska dela myndighetens värdegrund om alla människors lika värde och respekt för jämlikhet och mångfald. Det är också ansvarig myndighet, i detta fall Sida, som ansvarar för uppföljning, granskning samt val av sina partner.

Jag noterar att Islamic Relief Worldwide (IRW) under de senaste tre åren kommit väl ut i utvärderingar och certifierats enligt Core Humanitarian Standards. Charity Commission UK har nyligen avslutat granskningen av IRW. Kommissionen gav ett antal rekommendationer till IRW såsom att granska och vid behov uppdatera organisationens uppförandekod. Organisationen har åtagit sig att genomföra dessa.

Sida kommer att följa upp hur Islamic Relief Sverige implementerar de rekommendationer som Charity Commission har lämnat. Sida har därtill nyligen initierat en extern granskning av Islamic Relief Sverige som fokuserar på beredskapen för och den faktiska responsen i samband med de brott mot uppförandekoden som rapporterades inom IRW under 2020, och vilka åtgärder organisationen har vidtagit för att ytterligare stärka såväl förebyggande som konkreta åtgärder om missförhållanden uppdagas.

Om fakta skulle framkomma som visar att en organisation, denna eller någon annan, inte uppfyller dessa kriterier, åligger det myndigheten att vidta åtgärder. Jag har förtroende för myndighetens agerande.

Stockholm den 27 januari 2021

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.