Bisfenol A i livsmedelsförpackningar

Skriftlig fråga 2010/11:584 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-06-14
Anmäld
2011-06-14
Besvarad
2011-06-22
Svar anmält
2011-06-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 juni

Fråga

2010/11:584 Bisfenol A i livsmedelsförpackningar

av Jens Holm (V)

till miljöminister Andreas Carlgren (C)

I dag finns den hormonstörande kemikalien Bisfenol A (BPA) i livsmedelsförpackningar, dock inte i barnmatsförpackningar. På uppdrag av regeringen har Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket tagit fram en rapport (2/11-10) för att utvärdera behovet av och förutsättningarna för Sverige att införa ett nationellt förbud mot BPA. I rapporten påtalas vikten av att inte utsätta barn för BPA. Man skriver även att det kan bli aktuellt att överväga ett förbud mot livsmedelsförpackningar med BPA om användningen av dessa förpackningar ökar. Ett sådant eventuellt förbud finns det rättsligt utrymme för.

Som vi alla förstår äter inte barn enbart mat från barnmatsförpackningar utan även mat som kommer från andra typer av livsmedelsförpackningar, det vill säga förpackningar där BPA fortfarande finns.

Med anledning av detta vill jag fråga miljöminister Andreas Carlgren:

Kommer miljöministern att vidta åtgärder för att införa ett förbud mot alla livsmedelsförpackningar då BPA på detta sätt även når barn?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:584 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 22 juni

Svar på fråga

2010/11:584 Bisfenol A i livsmedelsförpackningar

Miljöminister Andreas Carlgren

Jens Holm har frågat mig om jag kommer att vidta åtgärder för att införa ett förbud mot alla livsmedelsförpackningar då BFA på detta sätt även når barn.

Regeringen beslutade i december förra året att ta fram och genomföra en nationell handlingsplan för giftfri vardag. Syftet är att minska risken för att människor i sin vardag utsätts för farliga kemikalier med särskilt fokus på barn och ungdomar. Kemikalieinspektionen ska med den nationella handlingsplanen bland annat initiera och stödja skärpt EU-lagstiftning liksom frivilliga initiativ för att begränsa, fasa ut och ersätta farliga kemiska ämnen. För att genomföra detta arbete har regeringen förstärkt Kemikalieinspektionens anslag med totalt 100 miljoner kronor under perioden 2011–2014.

Regeringen uppdrog i augusti 2010 åt Kemikalieinspektionen att, i samverkan med Livsmedelsverket, utreda och utvärdera behovet av och förutsättningarna för ett brett nationellt förbud mot bisfenol A (BFA) i vissa plastprodukter. Myndigheterna redovisade sin rapport den 15 april 2011. Av rapporten framgår att livsmedel avsedda för små barn numera är förpackade i BFA-fria förpackningar. För övriga konserver samt för drycker arbetar branschen med att ta fram BFA-fria förpackningar. Rapporten har remitterats för svar senast den 15 augusti. Därefter avser regeringen att analysera behovet av och förutsättningarna för att genomföra ett brett förbud mot BFA.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.