Biobränsle

Skriftlig fråga 2018/19:445 av Jessica Rosencrantz (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-22
Överlämnad
2019-03-25
Anmäld
2019-03-26
Svarsdatum
2019-04-03
Sista svarsdatum
2019-04-03
Besvarad
2019-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Ska Sverige nå sina högt ställda klimatmål och en omställning av transportsektorn där utsläppen ska minska med 70 procent till år 2030 måste förutsättningarna finnas. Det finns en samlad målsättning från politiken över blockgränserna, men den förda politiken från regeringens sida har lagt hinder i vägen.

I en artikel i Dagens industri den 15 mars riktar Preem hård kritik mot regeringens drivmedels- och klimatpolitik, där de också meddelar att de i stället för att satsa sina mångmiljardinvesteringar i förnybara drivmedel i Sverige i stället kommer att göra så i Norge.

Anledning till att Preem väljer Norge före Sverige är att läget tyvärr är för osäkert på grund av hur politiken och styrmedlen är utformade.

Ska Sverige nå sina transportmål krävs att vi gör allt vi kan för att minska utsläppen från transportsektorn. Biodrivmedel är där en viktig pusselbit. Men i stället för att underlätta för företag som vill vara med och bidra har regeringen gjort det allt för osäkert för exempelvis Preem att satsa på Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Hur ska ministern och regeringen säkerställa långsiktigt hållbara spelregler för näringslivet som gör att de vågar satsa på omställning i Sverige? 

Svar på skriftlig fråga 2018/19:445 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)




Svar på fråga 2018/19:445 av Jessica Rosencrantz (M)
Biobränsle

Jessica Rosencrantz har frågat Miljö- och klimatministern samt vice statsministern Isabella Lövin hur hon och regeringen ska säkerställa långsiktigt hållbara spelregler för näringslivet som gör att de vågar satsa på omställning i Sverige.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den 1 juli 2018 infördes reduktionsplikten som ställer krav på inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel. Reduktionsplikten togs fram i nära samarbete med branschen i syfte bidra till att nå Sveriges om 70 procent minskade utsläpp i transportsektorn.. Energimyndigheten har fått i uppdrag att utreda vissa frågor gällande systemet med reduktionsplikten. Myndigheten ska inom ramen för uppdraget bland annat utreda vilka reduktionsnivåer som ska gälla i reduktionsplikten fram till 2030. Uppdraget ska redovisas senast 4 juni 2019. Januariavtalet anger att successivt ökade kvotnivåer ska skärpas för tiden efter 2020.

Januariavtalet är även tydligt i att krav på obligatorisk inblandning av förnybart bränsle i flyget ska införas. Det skulle kunna bidra ytterligare till en långsiktig och stabil efterfrågan på biodrivmedel. Regeringen har nyligen mottagit betänkandet ”Biojet för flyget” som föreslår att det införs reduktionsplikt för flyget. Regeringen analyserar för närvarande detaljerna i betänkandets förslag

Höginblandade och rena biodrivmedel, såsom HVO100, E85, ED95 och B100 omfattas inte av reduktionsplikten utan ges befrielse från energi- och koldioxidskatt. Skattebefrielsen utgör ett statsstöd som är godkänt till och med 31 december 2020. Inriktningen är att samtliga flytande biodrivmedel bör omfattas av reduktionsplikten så snart som möjligt och utan att försämra dessa bränslens konkurrenskraft. I uppdraget om reduktionsplikten ska Energimyndigheten utreda frågan om hur höginblandade flytande biodrivmedel ska främjas.

En reduktionsplikt främjar de biodrivmedel som har lägst växthusgasutsläpp. Svensk produktion kan därmed få en fördel, då svenska förutsättningar att producera biodrivmedel med låga växthusgasutsläpp är gynnsamma.

För att möjliggöra produktion har Energimyndigheten forskningsmedel till forskning och innovation på området. Regeringen har även satsat särskilt på att inrätta innovationskluster för etanol flytande biogas och flygbiobränsle.

Stockholm den 3 april 2019

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.