bilskrotningspremien

Skriftlig fråga 1998/99:769 av Adolfsson, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-06-24
Besvarad
1999-07-23
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:769 av Carina Adolfsson (s) till miljöministern om bilskrotningspremien

den 24 juni

 

I Sverige i dag finns det 3,6 miljoner bilar, av dem är 1,8 miljoner äldre än tio år och saknar avgasrening. Sverige är bland de länder som har den äldsta bilparken i Europa, detta borde med styrmedel åtgärdas.

I våra grannländer Norge och Danmark har man vidtagit åtgärder med att höja skrotningspremien och det har också visat sig att det ger resultat både ur miljösynpunkt och ur sysselsättningssynpunkt. Inom ramen för FN:s ramkonvention för klimatförändringar beslutades år 1997 att industriländerna skall reducera sina utsläpp av klimatpåverkande gaser med 5,2 %. EU har åtagit sig att gemensamt minska utsläppen med 8 %. Riksdagen har tidigare beslutat att koldioxidutsläppen från fossila bränslen år 2000 inte skall vara större än de var år 1990 och att utsläppen därefter skall minska.

Som ett exempel: Om man tar bort 10 % av all bilkörning med icke-katalysatorbilar och dieselbilar tillverkade före 1989, ca 200 000 bilar, skulle vägtrafikens utsläpp minska med 2,5 %.

Ett sätt att stimulera till ökad bilskrotning av äldre bilar utan katalysator är att höja bilskrotningspremien som i dag är 500 kr till en högre summa. I vägtrafikbeskattningsutredningen har ett förslag lagts om att tillfälligt höja premien kraftigt under nio månader till tre tänkbara nivåer, 3 000 kr, 5 000 kr och 8 000 kr.

 

Avser ministern att se över bilskrotningspremien för att minska koldioxidutsläppen?

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:769 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:769 om bilskrotningspremien
    Miljöminister Kjell Larsson

den 23 juli

 

Carina Adolfsson har frågat mig om jag avser att se över bilskrotningspremien för att minska koldioxidutsläppen.

Avgörande för att minska utsläppen av koldioxid är introduktionen av bränslesnål teknik. Nya bilar är betydligt bränslesnålare än gamla bilar. Äldre bilar utan katalysatorer lämnar ett betydande bidrag till dagens utsläpp av kväveoxider, kolväten och partiklar. Utsläppen av koldioxid påverkas däremot inte av katalysatorerna. Jag delar Carina Adolfssons uppfattning att det är angeläget att användningen av äldre bilar minskar.

Jag kan informera om att regeringen den 23 juni i år beslutade att ge Ekonomistyrningsverket i uppdrag att belysa den statligt administrerade bilskrotningfonden. I uppdraget ingår bl.a. att se över nivåerna på premier och avgifter med hänsyn till premiens ursprungliga syfte; nämligen att fungera som incitament till att lämna den uttjänta bilen till en auktoriserad bilskrot i stället för att överge den i naturen.

Vidare bereds inom Regeringskansliet Trafikbeskattningsutredningens förslag om höjning av skrotningspremien för äldre bilar. Utredningens förslag syftar till att de bilar som har de allra sämsta miljö- och säkerhetsegenskaperna skall försvinna ur trafik. Utredningens slutbetänkande lämnades till regeringen i slutet av maj. Det är för närvarande ute på remiss och regeringen avvaktar remissförfarandet innan ställning tas till det nu aktuella förslaget.

Jag vill också framhålla att regeringen på andra sätt redan lämnat förslag som främjar en övergång till bilar som inte har lika stor miljöpåverkan. I årets tilläggsproposition lades ett förslag om att el- och hybridbilar skall befrias från fordonsskatt i fem år. En sådan skattebefrielse har nu också beslutats av riksdagen. Det beslutet kommer att ge en långsiktigt bestående minskning av utsläppen; särskilt som en marknadsintroduktion av hybridfordon är nära förestående. I tilläggspropositionen aviserades också att regeringen skall återkomma med förslag om ekonomiska styrmedel för att främja bilar med mindre miljöpåverkan.

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.