Bilkörning och alkohol

Skriftlig fråga 2005/06:2040 av Darell, Linnéa (fp)

Darell, Linnéa (fp)

den 21 augusti

Fråga 2005/06:2040 av Linnéa Darell (fp) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Bilkörning och alkohol

Vägverkets aktuella olycksstatistik visar att mer än var tredje bilförare som dog i trafiken hade alkohol i kroppen. Polisen uppger att problemet med bilister som kör med alkohol i kroppen ökar. Resultatet blir höga farter, total avsaknad av respekt för trafikregler och i värsta fall svåra olyckor. En orsak till det oacceptabla beteendet på våra vägar är den höga alkoholkonsumtionen. En annan är de attityder till alkohol och bilkörning som är vanliga i samhället. Folkpartiet har motionerat om en rad åtgärder för att stoppa rattfylleriet. Utöver skärpta straff i kombination med obligatorisk behandling mot det missbruk, som oftast föreligger, föreslår Folkpartiet även attitydpåverkande arbete i skolan, på arbetsplatser och i föreningslivet. Vägverket verkar vara inne på samma linje. Generaldirektören efterlyser en folkbildningskampanj men också straffskärpning och ökad trafikövervakning.

Min fråga till statsrådet är:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att så snart möjligt få slut på alkoholpåverkade personers framfart på våra vägar?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2006-08-21 Besvarad: 2006-08-31 Svar anmält: 2006-10-02 Anmäld: 2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2006-08-31)