Bidragsbrottslighet och felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan

Skriftlig fråga 2019/20:510 av Julia Kronlid (SD)

Julia Kronlid (SD)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Bidragsbrottslighet och felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan har nu åter dykt upp i rampljuset, denna gång med en oväntad huvudrollsinnehavare: Iraks försvarsminister.

Najah al-Shammari är svensk medborgare, folkbokförd i Huddinge, dock boende i Irak. Han misstänks nu för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan då han och hans hustru erhållit barn- och bostadsbidrag samt att han blivit beviljad sjukpenning på grund av minnessvårigheter. Trots detta har han fortsatt sin militära karriär i hemlandet, och blev i juni i år försvarsminister.

Under tiden utförsäkras människor som bor och har arbetat i Sverige hela sina liv, trots att de har exempelvis svår cancer. Jag anser att detta är helt oacceptabelt och strider mot alla former av rättssäkerhet och respekt för välfärdssystemet.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att stävja bidragsbrottsligheten och därmed stoppa felaktiga utbetalningar från Försäkringskassan?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-11-28 Överlämnad: 2019-11-28 Anmäld: 2019-11-29 Svarsdatum: 2019-12-04 Sista svarsdatum: 2019-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga