betongen i Öresundsbron

Skriftlig fråga 2000/01:929 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-03-19
Anmäld
2001-03-27
Besvarad
2001-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 mars

Fråga 2000/01:929

av Birger Schlaug (mp) till näringsminister Björn Rosengren om betongen i Öresundsbron

Alla betongkonstruktioner som står i salt eller bräckt vatten har begränsad livstid. Alltfler forskare börjar nu tvivla på det koncept som ligger till grund för Öresundsbron. Betongskiktet som skyddar armeringsjärnen mot inträngande vatten är i tunnaste laget, hävdar t.ex. professor Lars-Olof Nilsson till Byggforskningsrådets tidskrift Byggforskning. Det medför att saltets klorider tränger in till armeringsjärnen. Som därmed börjar rosta, vilket medför att volymen ökar och sprängkrafter uppstår. Företaget som byggde bron utgick från den mest lönsamma teorin kring dessa frågor. Trots att tidigare kunskaper och erfarenheter gav ett helt annat besked om betongens hållbarhet. Betongens förmåga att stå emot saltvatten är inte av den art som brokonsortiet haft kortsiktiga ekonomiska orsaker att hoppas.

Avser näringsministern att långsiktigt försäkra staten för kostnader som kan bli följd av lönsamhetsjakten vid brobygget?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:929 besvarad av

den 28 mars

Svar på fråga 2000/01:929 om betongen i Öresundsbron

Näringsminister Björn Rosengren

Birger Schlaug har frågat mig om jag avser att långsiktigt säkra staten för kostnader som kan bli följd av lönsamhetsjakten vid brobygget. Schlaug menar att betongkonstruktionernas tätskikt i Öresundsförbindelsens brodel är tunna och att salt eller bräckt vatten kan tränga igenom och påverka armeringens livslängd.

Den fasta förbindelsen över Öresund är ett gemensamt projekt mellan Danmark och Sverige. Öresundsbrokonsortiet som ansvarar för förbindelsen har det fulla ansvaret för drift, underhåll och vidmakthållande. När det gäller betongskiktens genomsläpplighet för salt eller bräckt vatten råder olika uppfattningar dels mellan forskare dels mellan tekniker.

Öresundsbrokonsortiet har bedömt att livslängden på betongkonstruktionerna är över 100 år. Bedömningen är gjord mot bakgrund av att betong av hög kvalitet använts liksom senaste kunskap inom design och utförande men också mot bakgrund av planerade inspektions- och underhållsaktiviteter. Om det genom de löpande inspektionerna skulle visa sig nödvändigt att vidta åtgärder för att uppnå den förväntade livslängden är det möjligt att utföra ett s.k. katodiskt skyddssystem på armeringen. Det innebär i korthet att negativa elektroder kopplas till armeringen för att motverka att den rostar.

Jag har fullt förtroende för Öresundsbrokonsortiet och är övertygad om att det har en lång livslängd som mål för förvaltningen av förbindelsen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.