Betalningstider

Skriftlig fråga 2017/18:1495 av Peter Persson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-14
Överlämnad
2018-06-15
Anmäld
2018-06-18
Svarsdatum
2018-06-27
Sista svarsdatum
2018-06-27
Besvarad
2018-06-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Det är oerhört glädjande att ministern levererat förslag om att korta betalningstiderna. Problemet med att småföretag inte får betalt förrän långt i efterhand och därmed tvingas fungera som ”bank” till stora företag har jag mött bland många småländska småföretagare. Det är bra att det lagstiftas kring de största företagen (över 500 anställda) om rapporteringsskyldighet, och det kan vara klokt att ha statsrådets mjukare lösning med en uppförandekod för övriga företag.

I underlaget till uppförandekod är huvudregeln att små och medelstora företag ska få betalt inom 30 dagar från det att en korrekt faktura inkommit. Rimligen ska samma riktmärke gälla för de största företagen som, enligt lagen, varje år ska rapportera den genomsnittliga avtalade betalningstiden, den genomsnittliga faktiska betalningstiden och den andel fakturor som betalats efter utgången av avtalad betalningstid.

Statsrådet har sagt att ”koden och rapporteringsskyldigheten ska ses som ett viktigt steg och ska utvärderas två år efter införandet.”

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern att gå vidare med tuffare lagstiftning och även lagstiftning för företagen med under 500 anställda, i det fall små och medelstora företag inte får betalt inom de önskvärda 30 dagarna?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1495 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)



N2018/

03687/KSR

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1495 av Peter Persson (S)
Betalningstider

Peter Persson har frågat mig om jag avser att gå vidare med tuffare lagstiftning och även lagstiftning för företag under 500 anställda, i det fall små och medelstora företag inte får betalt inom de önskvärda 30 dagarna.

Långa betalningstider är problematiska för de små underleverantörer som tvingas ligga ute med stora belopp för att deras kunder kräver långa betalningstider eller betalar sina räkningar försent. Detta leder till försämrad likviditet, vilket i sin tur ofta ger sämre möjligheter att utveckla sina verksamheter. I Sverige har betalningstider haft en negativ utveckling jämfört med andra länder i den Europeiska unionen.

Parallellt med näringslivets uppförandekod, som lanserades den 13 juni i år, har ett förslag till lag om rapporteringsskyldighet för större företag remitterats. Förslaget innebär att större företag åläggs att rapportera sina betalningstider till ett offentligt register. Syftet med förslaget är att kunna följa utvecklingen och att skapa transparens när det gäller de större företagens betalningstider och om näringslivets uppförandekod leder till en verklig förändring. Förslaget bereds nu i Regeringskansliet.

Förhoppningen är att näringslivets uppförandekod kan leda till att betalningstider på som längst 30 dagar blir en självklarhet i hela näringslivet och att svenskt näringsliv på sikt kan bli ett europeiskt föredöme för en hållbar betalningskultur. För att det ska ske krävs att alla större företag ansluter sig till koden och därigenom skapar sunda villkor för alla parter.

Det är min förhoppning att uppförandekoden ger en positiv effekt och att betalningstiderna blir kortare. Jag kommer att följa utvecklingen mycket noga.

 Stockholm den 27 juni 2018

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.