Beslut om behandlingsbegränsning

Skriftlig fråga 2017/18:1475 av Jakob Forssmed (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-11
Överlämnad
2018-06-12
Anmäld
2018-06-13
Svarsdatum
2018-06-20
Sista svarsdatum
2018-06-20
Besvarad
2018-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

I Sveriges Radios granskning av beslut om behandlingsbegränsningar inom vården framkommer slarv men också förhastade och felaktiga beslut som riskerat patienters liv. Det framkommer också hur läkare räddat liv genom att överpröva andra läkares beslut om behandlingsbegränsningar. Bristfällig dokumentation är därtill vanligt förekommande, liksom att samråd inte sker med patient eller anhöriga.

Det är uppenbart att riktlinjerna inte följs, och det finns tyvärr skäl att anta att behandlingsbegränsningar används mer extensivt än lagstiftarens intentioner. Det framkommer i reportaget hur det görs bedömningar av livskvalitet och hur behandlingsbegränsningar motiveras med funktionsnedsättningar.

Den hantering av behandlingsbegränsningar som framkommer i reportaget är oerhört allvarlig. Den skaver – och strider – emot människovärdesprincipen och riskerar allvarligt förtroendet för sjukvården.

Inte minst tilliten till vården hos sköra äldre och personer med funktionsnedsättning, som har svårt att föra sin egen talan, och deras anhöriga kan skadas allvarligt. Patienter och anhöriga ska inte behöva sväva i osäkerhet om att vården gör sitt yttersta för att försöka rädda liv.

Regeringen måste nu agera genom att se över förfarandet med behandlingsbegränsningar och säkerställa att riktlinjer ändras och följs, med tydligt syfte att stärka människovärdesprincipen och återskapa förtroendet för vården.

Mot denna bakgrund vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att behandlingsbegränsningar inte används på ett sådant sätt att människovärdesprincipen urholkas eller att förtroendet för vården skadas?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1475 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)



S2018/03610/FS

Socialdepartementet

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1475 av Jakob Forssmed (KD)
Beslut om behandlingsbegränsning

Jakob Forssmed har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att säkerställa att behandlingsbegränsningar inte används på ett sådant sätt att människovärdesprincipen urholkas eller att förtroendet för vården skadas.

När hälso- och sjukvårdspersonal ställs inför frågor som handlar om liv och död för patienten är det nödvändigt att det finns tydliga regler. För att säkerställa att patienter med livshotande tillstånd får en trygg, kontinuerlig och säker vård finns sedan 2011 bindande föreskrifter om livsuppehållande behandling. Förutom föreskrifterna har också en särskild handbok tagits fram av Socialstyrelsen för att ge stöd vid tillämpningen av föreskrifterna i det dagliga arbetet med svårt sjuka patienter. Regeringen förutsätter att vårdgivare runt om i landet tar del av och följer den reglering som finns på området.

I de fall där det finns misstankar om brister och missförhållanden inom hälso- och sjukvårdens verksamheter har Inspektionen för vård och omsorg i sitt uppdrag att utföra tillsyn och återrapportera så att adekvata insatser kan göras.

De uppgifter om eventuella brister kring beslut om behandlingsbegränsningar som nu har aktualiserats är upprörande och tas på största allvar av regeringen. Regeringen kommer att följa frågan framöver.

Stockholm den 20 juni 2018

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.