Bergmancenter på Fårö

Skriftlig fråga 2018/19:290 av Lars Thomsson (C)

Lars Thomsson (C)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Förra året, då Ingmar Bergman firades över hela världen, fick Bergmancenter på Fårö ett engångsanslag på 2 miljoner kronor från Kulturdepartementet. Detta skulle gå till att fira 100-årsjubileet av Bergmans födelse. I samband med detta beslutades också att ett årligt stöd skulle tilldelas Bergmancenter. Det här förhandlades och beslutades också av förra kulturministern, Alice Bah Kuhnke.

När sedan budgeten från M och KD kom på plats saknades det här stödet, vilket fick stor uppmärksamhet både på Gotland och i riksmedier. M och KD gick då ut och förklarade att de, om de fick makten, självklart skulle ge det utlovade stödet. Detsamma sades av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som gav ett löfte om ett årligt stöd. Det skulle vara ett stöd på samma nivå som jubileumsåret för att kunna bygga en stabil verksamhet framåt.

Ingmar Bergman är ett av Sveriges starkaste varumärken, framför allt internationellt. År 2018 genomfördes det genom tiderna mest uppmärksammade firandet av en enskild konstnär, nämligen 100-årsjubileet av Ingmar Bergmans födelse. Jubileet uppmärksammades med festivaler, seminarier, tidningsartiklar, utställningar, film- och tv-visningar och teateruppsättningar över hela världen. Det skrevs hyllmetrar om mästerregissören, och ett flertal dokumentärer om honom hade premiär.

I det stora flertalet av de artiklar som har skrivits om Ingmar Bergman genom åren, både i Sverige och internationellt, så nämns Fårö. Det är den ö där han valde att bosätta sig och som också var inspelningsplats för flera av hans filmer och ett av hans mest kända verk – tv-serien Scener ur ett äktenskap.

Under jubileumsåret kom flera tv-team till Fårö för att göra reportage om Ingmar Bergman och hans älskade ö. Flera av dem kom till Bergmancenter för att spela in. Det gjordes bland annat besök av team från Tyskland och Kina.

År 2018 började också inspelningarna av spelfilmen Bergman Island av den prisbelönta och uppmärksammade regissören Mia Hansen Løve. Den utspelar sig på Fårö, och handlingen kretsar kring en filmregissör i Ingmar Bergmans skugga. I filmen medverkar amerikanska storstjärnor, och filmen kommer att ha premiär på den prestigefyllda filmfestivalen i Cannes.

Kort sagt är Ingmar Bergman mer uppmärksammad och upplyft än någonsin förut, och aldrig förr har Fårö fått en sådan skjuts av regissörens namn som nu. Detta kommer dessutom samtidigt som det görs en bredare satsning på filmen på Gotland i allmänhet och norra Gotland i synnerhet. Bergmancenter har en unik möjlighet att nå ut internationellt och inom Sverige med såväl varumärket Ingmar Bergman som med Destinationen Gotland och Fårö men begränsas av centrets svaga ekonomi.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind är därför:

 

Hur planerar ministern att åtgärda denna situation så att givna löften till Bergmancenter på Fårö kan fullföljas?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-02-20 Överlämnad: 2019-02-21 Anmäld: 2019-02-26 Svarsdatum: 2019-02-27 Sista svarsdatum: 2019-02-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga