Till innehåll på sidan

Beredskap och förstärkningsresurser vid annalkande vårflod

Skriftlig fråga 2009/10:464 av Oscarsson, Mikael (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-02-02
Anmäld
2010-02-02
Besvarad
2010-02-10
Svar anmält
2010-02-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga

2009/10:464 Beredskap och förstärkningsresurser vid annalkande vårflod

av Mikael Oscarsson (kd)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

Som svar på fråga 2008/09:1058 skrev försvarsministern att regeringen gett uppdrag åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att ta fram en strategi för förstärkningsresurser vid större olyckor. Detta uppdrag redovisades i december under titeln En strategi för förstärkningsresurser.

En av de aktörer som myndigheten inte har inhämtat synpunkter ifrån är en privat entreprenör som MSB:s föregångare Räddningsverket haft avtal med. Genom tre olika depåer har entreprenören säkerställt goda insatser vid stora katastrofer, översvämningar och skogsbränder. Den bild som rapporten nu ger kring förstärkningsresurserna får sägas vara kluven. Så sägs exempelvis att MSB nu skulle förfoga över behövlig materiel, men samtidigt ställs frågan om det är motiverat att bygga upp en beredskap i form av statliga förråd för stora olyckor. Inom en femårsperiod ska dock förstärkningsmateriel anskaffas. Samtidigt ska för- och nackdelar med att staten håller egna resurser, i stället för att köpa eller hyra dem på en privat marknad, prövas. Verkligheten nu är att MSB sagt upp avtalet med den privata aktören. Detta har skett utan att det tycks som om myndigheten själv byggt upp motsvarande resurser.

Vi upplever nu en mycket nederbördsrik vinter, och risken är då att vi också får en mycket kraftig vårflod. Frågan är hur ansvarig myndighet ska kunna garantera medborgarnas trygghet utan avtal med den entreprenör som tidigare tillhandahållit till exempel länspumpar och översvämningsskydd när MSB, som jag förstår det, inte själv byggt upp motsvarande resurser. Öga mot öga med stora översvämningar räcker inga löften om framtida utredningar.

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att säkerställa att MSB klarar stora översvämningar och katastrofer då avtalet med den privata aktören sagts upp?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:464 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 10 februari

Svar på fråga

2009/10:464 Beredskap och förstärkningsresurser vid annalkande vårflod

Försvarsminister Sten Tolgfors

Mikael Oscarsson har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att säkerställa att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap klarar stora översvämningar och katastrofer då avtalet med en privat aktör har sagts upp.

När det gäller beredskapen mot översvämningar är det förebyggande arbetet särskilt viktigt. Efter att en rad översvämningar orsakat stora skador i Europa antog EU under 2007 ett direktiv för hantering av översvämningsrisker. I Sverige genomförs direktivet som förordning (SFS 2009:956) om översvämningsrisker. Förordningen ställer krav på en landsomfattande preliminär bedömning av översvämningsrisken och att områden med betydande översvämningsrisk identifieras. För dessa områden ska kartor över hotade områden och beskrivning av dess risker tas fram. Dessa kartor ska ligga till grund för länsstyrelsernas planer för hantering av översvämningsrisker

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska ta fram föreskrifter för direktivets olika steg, utföra den preliminära riskbedömningen, ta fram kartor över de översvämningshotade områdena samt rapportera till EU. På sikt kommer arbetet med direktivet att öka kunskapen om översvämningsproblematiken, stärka samverkan och säkerheten samt öka krisberedskapen för översvämningar på lokal och regional nivå samt nationellt och inom EU.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fick ett regeringsuppdrag den 2 juli 2009 att lämna förslag till en strategi för systemet med förstärkningsresurser vid större olyckor och extraordinära händelser utifrån gällande regelverk (Fö2009/1451/SSK). Den redovisning som myndigheten lämnade den 9 december 2009 (Fö2009/2430/SSK) ingår som ett underlag till den kommande skrivelsen på krisberedskapsområdet som regeringen avser att besluta om.

Vilka avtal som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap träffar med olika aktörer är en ren myndighetsfråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.