bemötande av asylsökande kvinnor

Skriftlig fråga 2003/04:505 av Ernkrans, Matilda (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-18
Anmäld
2003-12-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-01-14
Svar anmält
2004-01-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 december

Fråga 2003/04:505

av Matilda Ernkrans (s) till statsrådet Barbro Holmberg om bemötande av asylsökande kvinnor

Svensk asylpolitik bygger på principen om de mänskliga rättigheterna samt de intentioner som finns angivna i Genèvekonventionen. Vi är måna om att hävda att alla asylsökande får sitt fall prövat individuellt och med ett professionellt bemötande. Vi vill hävda att alla de som har asylskäl faktiskt får asyl i Sverige.

En ung gravid kvinna från norra Nigeria söker asyl i Sverige. Hon berättar att hon med tvång är gift som fjärde hustru till en man i norra Nigeria. Hon har, då hon upptäckte att hon var gravid med en annan mans barn, med hjälp av sin moster flytt till Sverige. Med sig i bagaget har hon med sig tidningsurklipp där det tydligt framgår att hon i hemlandet är eftersökt av de islamska ledarna i sin hemby efter att hon flytt från sin man. Migrationsverket konstaterar i sin utredning att det är styrkt att kvinnan är från norra Nigeria och att artikeln i tidningen handlar om henne. Migrationsverket konstaterar också att man i norra Nigeria praktiserar de islamska sharia-lagarna, lagar som kan innebära stening till döds för en kvinna som ertappas med otrohet. Migrationsverket hävdar dock att vår asyllagstiftning inte kan ge kvinnan asyl då man trots allt inte tror på hennes berättelse samtidigt som man menar att hon först skulle ha uppsökt den lokala polismyndigheten. Med tanke på att nämnda myndighet inte varit till något skydd för de kvinnor vars tragiska öden som vi redan har kännedom om är min fråga till statsrådet följande:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder så att kvinnors asylskäl och utlänningslagens 3 kap. 3 § får större genomslag i asylhanteringen?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:505 besvarad av

den 14 januari

Svar på fråga 2003/04:505 om bemötande av asylsökande kvinnor

Statsrådet Barbro Holmberg

Matilda Ernkrans har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta så att kvinnors asylskäl och utlänningslagens 3 kap. 3 § får större genomslag i asylhanteringen.

Både Migrationsverket och Utlänningsnämnden har tillgång till en omfattande rapportering angående situationen i de asylsökandes hemländer. De har dessutom mycket goda möjligheter att genom flera kanaler söka detaljerad kunskap om särskilda frågor, däribland förekomsten av omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning i dessa länder. Jag kan nämna att UD:s årliga rapporter om mänskliga rättigheter innehåller särskilda avsnitt om kvinnors ställning. Ambassaderna har uppmanats att i underlagen till rapporterna uppmärksamma till exempel lagstiftning om våld mot kvinnor samt brister i lagstiftningen och dess genomförande.

Migrationsverket har på regeringens uppdrag utarbetat riktlinjer för hur kvinnors skyddsbehov bättre ska uppmärksammas i asylprocessen. Verket redovisade för snart ett år sedan, också på regeringens uppdrag, hur genomförandet av riktlinjerna har skett och ska bedrivas framöver. Det framgick av redovisningen att genomförandet av riktlinjerna har skett med olika hastighet i olika regioner. Jag anser det vara viktigt att arbetet fullföljs så att alla regioner befinner sig på samma nivå. Jag vet att verket arbetar vidare med utbildningsinsatser när det gäller genusrelaterade frågor. Det finns anledning att även i fortsättningen noga följa detta arbete.

Jag vill i sammanhanget också nämna den utredning som regeringen tillsatt för att föreslå författningsändringar som är nödvändiga för att personer som känner en välgrundad fruktan för förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning ska kunna betraktas som flyktingar enligt 1951 års Genèvekonvention. Utredningen kommer bland annat att analysera olika situationer vilka kvinnor kan drabbas av och som kan åberopas som asylskäl. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 mars 2004.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.