Behovet av ett reformerat strandskydd

Skriftlig fråga 2017/18:1452 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-06-08
Överlämnad
2018-06-11
Anmäld
2018-06-12
Svarsdatum
2018-06-20
Sista svarsdatum
2018-06-20
Besvarad
2018-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Den 19 maj i samband med landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik meddelade statsrådet Sven-Erik Bucht att partiet vill luckra upp strandskyddet. Detta följdes av uttalandet: ”Det här är jätteviktigt för att få en bra utveckling på landsbygden.”

Den 7 juni i samband med riksdagsomröstningen av landsbygdspropositionen valde regeringspartierna och Vänsterpartiet att rösta nej till Alliansens tillkännagivande om behovet av en reformering av strandskyddet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga miljöminister Karolina Skog:

 

Har regeringen bytt fot i frågan om behovet av att reformera strandskyddet och om inte, vilka åtgärder ämnar regeringen vidta för att luckra upp strandskyddet? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1452 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)




Svar på fråga 2017/18:1452 av Maria Malmer Stenergard (M)
Behovet av ett reformerat strandskydd

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om regeringen bytt fot i frågan om behovet av att reformera strandskyddet och om inte, vilka åtgärder ämnar regeringen vidta för att luckra upp strandskyddet.

Inledningsvis vill jag framhålla att det svenska strandskyddet, tillsammans med allemansrätten, är unikt i ett internationellt perspektiv. De första strand-skyddsreglerna kom redan på 1950-talet och förstärktes under 1970-talet. Det var tider då det byggdes mycket i Sverige och framförallt fritidsbostäder uppfördes utmed många strandområden. Strandskyddet infördes för att säkra alla människors tillgång till stränder. Sedermera har strandskyddets syfte utökats till att också bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten. Samtidigt finns vissa möjligheter i reglerna för att främja landsbygdsutveckling och lokalt beslutsfattande.

Flera förändringar i strandskyddslagstiftningen har gjorts under senare år. Framför allt har ändringarna från 2009 och 2010 ändrat förutsättningarna genom att beslutsrätten i högre utsträckning har flyttats till kommunerna och att dispensmöjligheten för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) har tillkommit. En regel om möjlighet att upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag trädde i kraft så sent som år 2014. Ändringarna av strand-skyddsreglerna har därmed varit i kraft under en relativt kort tid. Vi kan ändå se i den statistik som sammanställs av Naturvårdsverket och Boverket att både LIS och möjligheten att upphäva strandskydd vid små sjöar och vatten-drag utnyttjas i allt större utsträckning av kommuner och länsstyrelser sedan reglerna infördes. Kommunernas möjligheter att använda LIS som skäl för dispenser kan dock begränsas om deras översiktsplaner inte är uppdaterade.

Regeringen vill se en levande landsbygd som kan utvecklas, samtidigt som ett attraktivt landskap kan bevaras och värdefulla naturmiljöer skyddas. Det finns enligt regeringen potential att utveckla LIS-reglerna i detta syfte. Regeringen gav därför i mars 2017 Naturvårdsverket i uppdrag att se över reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge i miljöbalken och plan- och bygglagen (2010:900) (dnr M2017/00778/ Nm, M2017/00712/Nm). Uppdraget var att se över LIS-reglerna och deras tillämpning samt föreslå de författningsändringar och eventuella andra åtgärder som kan behövas. Syftet med uppdraget var att ytterligare främja landsbygdsutveckling med boende och företagande i områden med god tillgång till stränder utan att äventyra
de värden som strandskyddet långsiktigt syftar till att skydda. Särskilt fokus skulle läggas på att utöka möjligheterna att bygga permanentbostäder. Uppdraget redovisades till Regeringskansliet den 28 augusti 2017. Natur-vårdsverkets rapport är en av utgångspunkterna för en fördjupad analys
som nu sker inom ramen för den fortsatta beredningsprocessen inom
Regeringskansliet.

Jag och regeringen följer noga frågan om strandskyddsreglernas tillämpning och betydelse för både samhällsutvecklingen och de värden reglerna syftar till att bevara.

Stockholm den 20 juni 2018

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.