Till innehåll på sidan

Begreppet arbetsbrist och användande av inhyrd personal

Skriftlig fråga 2009/10:258 av Österberg, Sven-Erik (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-01
Anmäld
2009-12-01
Besvarad
2009-12-09
Svar anmält
2009-12-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 december

Fråga

2009/10:258 Begreppet arbetsbrist och användande av inhyrd personal

av Sven-Erik Österberg (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Under året har vi kunnat ta del av allt fler rapporter och vittnesmål om hur begreppet arbetsbrist missbrukas av mindre nogräknade företag.

Senast i raden är Urban Outfitters. Detta företag har nu sagt upp all sin personal på grund av arbetsbrist, trots att det inte är arbetsbrist det handlar om. Urban Outfitters kommer nu att hyra in sina tidigare medarbetare via ett bemanningsföretag. På så vis kan företaget smita undan sitt arbetsgivaransvar. Detta agerande leder till att lagen om anställningsskydd sätts ur spel, arbetstagarna hamnar i en rättslös situation och det öppnar upp för illojal konkurrens.

Jag vill därför fråga:

Är arbetsmarknadsministern beredd att se över lagstiftningen för att förhindra missbruk av inhyrd personal?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:258 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 9 december

Svar på fråga

2009/10:258 Begreppet arbetsbrist och användande av inhyrd personal

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Sven-Erik Österberg har frågat mig om jag är beredd att se över lagstiftningen för att förhindra missbruk av inhyrd personal.

Jag har inte möjlighet att uttala mig i enskilda fall, men utgångspunkten är naturligtvis att företag ska agera i överensstämmelse med gällande lagar och avtal. Om det skulle vara fråga om kringgående av gällande regelverk, är det ytterst en fråga som kan prövas i domstol.

Enligt lagen (1982:80) om anställningsskydd är arbetsbrist saklig grund för uppsägning. Samtidigt finns skyddsregler bland annat i form av företrädesrätt till återanställning.

Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen finns i lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet regler om förhandlingsskyldighet i förhållande till facket och i vissa fall facklig vetorätt i samband med att en arbetsgivare avser att låta någon utföra arbete för hans räkning eller i hans verksamhet utan att vara arbetstagare hos honom. Detta om den tilltänkta åtgärden kan antas medföra att lag eller kollektivavtal för arbetet åsidosätts eller att åtgärden annars strider mot vad som är allmänt godtaget på avtalsområdet. Bestämmelserna är dispositiva genom kollektivavtal.

Utgångspunkten för den svenska arbetsrättsliga lagstiftningen generellt är att samma regler gäller för anställda i bemanningsföretag som för andra kategorier arbetstagare. Bemanningsföretag har som andra arbetsgivare möjlighet att teckna kollektivavtal. Inom bemanningsbranschen är det många arbetsgivare som har tecknat kollektivavtal.

Det finns även ett EU-direktiv (2008/104/EG) om arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag och som avser bland annat skyddet för anställda i bemanningsföretag som trädde i kraft i december 2008 och som ska vara införlivat i medlemsstaterna senast den 5 december 2011.

Regeringen tillsatte i september i år en utredning med uppdrag att överväga och lämna förslag på vilka åtgärder som behöver vidtas för att i svensk rätt genomföra direktivet (A2009:01, kom. dir 2009:85). Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast den 29 oktober 2010.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.