Till innehåll på sidan

Bedrägeriutredningar och finansiella besparingar

Skriftlig fråga 2007/08:84 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-15
Anmäld
2007-10-16
Besvarad
2007-10-24
Svar anmält
2007-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 oktober

Fråga

2007/08:84 Bedrägeriutredningar och finansiella besparingar

av Lennart Sacrédeus (kd)

till finansminister Anders Borg (m)

Bedrägerier inom skattesystemen och socialförsäkringarna måste ses som mycket allvarliga brott då det innebär att medel som annars tillfallit staten inte kommer denna till del – med följden att satsningar på vård, skola, omsorg och skattesänkningar uteblir.

Skatteverket har länge haft kontrollanter anställda för att i yttersta mån garantera ett lagenligt inflöde till de gemensamma finanserna. På senare år har man även infört kontrollanter på andra områden som hanterar utbetalningar av gemensamma medel, exempelvis inom Försäkringskassan. Mot bakgrund av detta kan det konstateras att Försäkringskassans huvudkontor nyligen föreslog att antalet bedrägerihandläggare i riket ska sänkas med ca 70 procent, från 450 anställda (år 2006) ned till 136.

Den omfattande minskningen skulle ske trots goda resultat med exempelvis underlag för återkrav på 70 miljoner enbart i Stockholm. Försäkringskassans interna beräkningar visar att varje bedrägerihandläggare ger ca 10 kronor tillbaka till staten på varje investerad krona i anställning.

För att säkerställa denna verksamhets positiva effekter på statsfinanserna bör snarare insatserna emot fusket öka, det vill säga man borde ej dra ned de handläggande resurserna. Detta skulle även garantera att de verkligt sjuka får sina ersättningar samtidigt som förtroendet för systemet bevaras.

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att utreda och stärka bedrägeriutredningsverksamhetens positiva effekter på statsfinanserna?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:84 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 24 oktober

Svar på fråga

2007/08:84 Bedrägeriutredningar och finansiella besparingar

Statsrådet Christina Husmark Persson

Lennart Sacrédeus har frågat finansministern vilka åtgärder han avser att vidta för att utreda och stärka bedrägeriutredningsverksamhetens positiva effekter på statsfinanserna. Ansvarsfördelningen inom Regeringskansliet är sådan att det är jag som ska svara på frågan. 

Som jag nyligen har redovisat i ett frågesvar gällande bedrägerisatsning inom Försäkringskassan är regeringen angelägen om att värna trygghetssystemens legitimitet. En grundläggande förutsättning för att socialförsäkringssystemets funktion ska kunna upprätthållas och för allmänhetens tilltro till systemet är att utbetalningar endast sker till dem som är berättigade till ersättningar och bidrag. Myndigheternas kontroller är av avgörande betydelse i sammanhanget.

Försäkringskassan har för 2006 och 2007 tilldelats extra medel för att anställa 300 årsarbetskrafter som ska stärka myndighetens kontrollverksamhet. I budgetpropositionen för 2008 föreslår regeringen även att Försäkringskassans insatser för att minska förekomsten av felaktiga utbetalningar ska förstärkas väsentligt i förhållande till nuvarande nivå. Hur många årsarbetskrafter som totalt arbetar med kontroller och olika insatser mot bidragsbrott på myndigheten beslutar Försäkringskassan om. Det förs emellertid kontinuerligt en dialog mellan regeringen och myndigheten i frågor rörande Försäkringskassans kontrollverksamhet.

Regeringen anser att det arbete som Försäkringskassan har bedrivit för att minska och förhindra bidragsbrott och felaktiga utbetalningar behöver förstärkas ytterligare. I samband med budgetpropositionen för 2008 har regeringen på tilläggsbudget föreslagit att Försäkringskassan tillförs 700 miljoner kronor under 2007. Medlen ska bland annat användas till att i förhållande till nuvarande nivå väsentligt förstärka myndighetens insatser för minskad förekomst av felaktiga utbetalningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.