Bedrägeri med hjälp av postförsändelse

Skriftlig fråga 2017/18:243 av Susanne Eberstein (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-11-09
Överlämnad
2017-11-09
Anmäld
2017-11-10
Svarsdatum
2017-11-22
Sista svarsdatum
2017-11-22
Besvarad
2017-11-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Olika former av bedrägerier är ett av vår tids gissel. Privatpersoner såväl som företag drabbas av stulna personuppgifter, bluffakturor och andra former av bedrägerier. För att Polismyndigheten effektivt ska kunna utreda dessa brott är en viktig faktor att man kan få ut uppgifter från bland annat posten.

Bestämmelser om Polismyndighetens möjligheter att få ut uppgifter om skickad post finns i 2 kap. postlagen. Huvudregeln är att det råder tystnadsplikt om postförsändelser. Tystnadsplikten får dock brytas vid misstanke om brott, förutsatt att det brott man misstänker har begåtts ger minst två års fängelse.

Enligt uppgift från Polismyndigheten finns det flera problem i samband med att man begär ut uppgifter från posten: Dels handlar det om att man inte anser sig kunna få tillräcklig information, till exempel hur en person har identifierat sig vid utlämning. Dels får Polismyndigheten sedan en tid tillbaka inte svar på sina förfrågningar med hänvisning till att sekretess råder på grund av straffsatsen för bedrägeri. Slutligen menar Polismyndigheten att definitionen av ”brev” i postlagen gör att man inte får ut information om vissa försändelser.

Jag vill ställa följande fråga till statsrådet Peter Eriksson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Polismyndigheten ska kunna utföra sitt uppdrag att utreda bedrägerier som sker med hjälp av postförsändelser?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:243 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/06842/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:243 av Susanne Eberstein (S) Bedrägeri med hjälp av postförsändelse

Susanne Eberstein har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Polismyndigheten ska kunna utföra sitt uppdrag att utreda bedrägerier som sker med hjälp av postförsändelser.

Jag håller med Susanne Eberstein om att bedrägerier är ett problem och ett brott som måste motverkas. Sedan januari 2014 har Polismyndigheten ett särskilt nationellt bedrägericenter i Stockholm. Syftet med centret är att arbeta med brottssamordning, förebyggande frågor och metod-utveckling. Tanken är att polisen därmed ska kunna samordna sina resurser och upptäcka de bedrägerier som hänger ihop, oavsett om de gäller identitetskapningar, bluffakturor, skimning eller bidragsbrott. Polisen arbetar brottsförebyggande, bland annat genom att lämna information om hur man skyddar sig mot bedrägerier.

Bestämmelserna om tystnadsplikt i postlagen (2010:1045) återspeglar det skydd mot undersökning av brev och andra förtroliga försändelser som föreskrivs i 2 kap. 6 § regeringsformen. Just nu pågår inget arbete för att förändra postlagen i detta avseende.

Stockholm den 21 november 2017

Peter Eriksson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.