Bedömning av LSS-insatser

Skriftlig fråga 2014/15:172 av Roger Haddad (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-01-20
Överlämnad
2015-01-21
Anmäld
2015-01-22
Svarsdatum
2015-01-28
Sista svarsdatum
2015-01-28
Besvarad
2015-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Personer med funktionsnedsättning har sedan tillkomsten av lagen om stöd och service för personer med funktionsnedsättning en rättighet till insatser från samhällets sida om individen bedöms tillhöra lagens så kallade personkrets. Rättighetslagstiftningen ska värnas för de personer som verkligen bedöms ha ett långvarigt behov av stöd för att få deras liv och vardag att fungera som demokratiska medborgare, oavsett om det gäller bostad, arbetsmarknad eller delaktighet i aktiviteter.

Riksdagen har tidigare gett Försäkringskassan i uppdrag att se över hur tillämpningen av LSS-lagen fungerar i praktiken. Flera enskilda berörda och handikapporganisationerna intygar att kommuner och myndigheter blivit allt striktare i sin bedömning. Förhoppningsvis får vi uppdaterad kunskap om detta stämmer och bakomliggande faktorer, till exempel kommunernas ekonomi eller politiska prioriteringar.

Ett annat bekymmer som regeringen och statsrådet borde uppmärksammas på är att olika kommuner gör olika bedömningar av enskilda individers behov av LSS-insats. Olika delar av landet kan även i samma ärende landa i olika slutsatser huruvida en person tillhör en personkrets enligt LSS eller inte.

Detta är en oroväckande utveckling. En enskild som bedöms tillhöra personkretsen enligt LSS har med stöd av lag och förarbeten starka skäl att faktiskt erhålla den insats som sedan varje kommun eller Försäkringskassan sedan bedömer behovet av. Men att själva personkretstillhörigheten kan ifrågasättas visar att regelverket och dess tillämpning måste ses över av regeringen som har det yttersta ansvaret.

 

Mot bakgrund av detta frågar jag statsrådet Regnér: Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att förhindra att enskilda inte ska hamna i situationer där deras personkretstillhörighet bedöms olika i olika delar av landet?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:172 besvarad av Åsa Regnér (S), statsråd

Dnr S2015/355/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:172 av Roger Haddad (FP) Bedömning av LSS-insatser

Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att förhindra att enskilda inte ska hamna i situationer där deras personkretstillhörighet bedöms olika i olika delar av landet.

Kommunerna är huvudmän för insatser både enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, förkortad LSS. Det innebär att 290 kommuner har att bedöma kvinnors, mäns, flickors och pojkars rätt till individuellt behovsprövade stöd- och omsorgsinsatser enligt nämnda lagar. När det gäller LSS ska de även bedöma om sökanden tillhör personkretsen i lagen. Det är naturligtvis önskvärt att alla bedömningar som görs i dessa kommuner ska vara rättssäkra och likvärdiga och att ett beslut därför inte ska påverkas av vilken kommun som sökanden bor i.

I och med att beslut enligt LSS och socialtjänstlagen kan överklagas till förvaltningsdomstol så öppnas också möjligheten att få kommunens beslut överprövade av en oberoende förvaltningsdomstol. Det gör dels att det skapas rättspraxis som kan underlätta tolkningen av lagen, dels att sökanden kan få saken överprövad om hen inte är nöjd med kommunens beslut.

Jag vill i detta sammanhang även lyfta fram betydelsen av att de handläggare som bedömer rätten till insatser har god kompetens inom sitt område. På uppdrag av den förra regeringen har Socialstyrelsen nu upphandlat en särskild utbildning för handläggare av ärenden enligt LSS. Utbildningen är en uppdragsutbildning och motsvarar 7,5 högskolepoäng. Innehållet ska vila på vetenskaplig grund och ha tonvikt på lagstiftningen samt konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Den förra regeringen har dessutom gett Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga vissa insatser enligt LSS i syfte att få kunskap om det behövs ytterligare åtgärder för att stärka likvärdighet och rättssäkerhet i kommunernas beslut för de insatser som kartläggningen omfattar. Regeringen har i januari i år utvidgat uppdraget att även omfatta personlig assistans. Uppdraget ska slutredovisas i september 2015.

Slutligen har regeringen i Budgetpropositionen för 2015 uttalat som en politisk inriktning att det finns problem med nuvarande lagstiftning kring personlig assistans och att en bredare översyn av lagstiftningen kan behöva övervägas. Vilka delar av LSS som en sådan översyn skulle kunna omfatta får jag återkomma till om och när det blir aktuellt.

Stockholm den 28 januari 2015

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.