Till innehåll på sidan

Bättre interoperabilitet i nordisk krisberedskap

Skriftlig fråga 2017/18:1609 av Kerstin Lundgren (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-08-10
Överlämnad
2018-08-13
Besvarad
2018-08-27
Sista svarsdatum
2018-08-27
Svarsdatum
2018-08-27
Anmäld
2018-08-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sverige har denna sommar fått prov på storskalig nordisk interoperabilitet och EU-interoperabilitet i krisberedskapen för att hantera skogsbränderna. Sverige är för närvarande ordförande i Nordiska ministerrådet. I Sveriges ordförandeskapsprogram 2018 står följande: "Under 2018 leder Sverige det nordiska samarbetet kring krisberedskap, som har sin grund i den så kallade Hagadeklarationen. De nuvarande utvecklingsmålen gäller för perioden 2015–2018 och de kommer därför att förnyas under det svenska ordförandeskapet.

Förbättrad interoperabilitet mellan de nordiska ländernas insatspersonal och resurser för civil säkerhet eftersträvas."

Med anledning av sommarens omfattande skogsbränder vill jag därför fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

 

Har några nya initiativ tagits eller planeras några sådana för att förbättra den nordiska krisberedskapen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1609 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/04019

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1609 av Kerstin Lundgren (C)
Bättre interoperabilitet i nordisk krisberedskap

Kerstin Lundgren har frågat utrikesministern, med anledning av sommarens omfattande skogsbränder, om några nya initiativ tagits eller om några sådana planeras för att förbättra den nordiska krisberedskapen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Sverige är under 2018 ordförande i det så kallade Hagasamarbetet, d.v.s. det nordiska samarbetet inom krisberedskapsområdet. Hagasamarbetet handlar bland annat om att förbättra möjligheter för att kunna ge och ta emot stöd inom Norden, att utveckla samarbetet kring analys av gränsöverskridande risker och de nordiska ländernas förmåga att hantera dem och att utnyttja existerande ramar för informationsutbyte.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att förbättra kommunikationen inom den nordiska krisberedskapen. I november 2016 beslutade regeringen om att bemyndiga MSB att ingå ett samarbetsavtal med norska Direktoratet för nödkommunikation (DNK) för att sammankoppla Sveriges Rakelsystem med Norges Nödnett. För att ytterligare förbättra kommunikationen inom Norden har regeringen i maj 2017 bemyndigat MSB att förhandla nödvändiga avtal med finska Erillisverkot för att möjliggöra kommunikation mellan Rakel och det finska kommunikationssystemet Virve. Sammankopplingen av kommunikationssystemen syftar till en effektivare kommunikation över nationsgränserna i samband med olyckor, kriser och andra händelser.

Vikten av ett välfungerande samarbete inom Norden och EU har blivit särskilt tydligt under denna varma sommar. Genom det nordiska räddningstjänstsamarbetet Nordred och EU:s civilskyddsmekanism har Sverige fått värdefull hjälp av många länder, bl.a. Finland, Norge och Danmark, i arbetet med att bekämpa skogsbränderna. Regeringen har nyligen beslutat om direktiv till en utvärdering av operativa räddningsinsatser vid skogsbränder 2018 och där anges att utredaren i sitt arbete även bör beakta relevanta erfarenheter avseende andra nordiska länder eller länder som deltagit med bidrag i insatserna.

Stockholm den 23 augusti 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.