barnfamiljer i husvagnsboende

Skriftlig fråga 2003/04:582 av Hellberg, Owe (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-01-21
Anmäld
2004-01-22
Besvarad
2004-01-27
Svar anmält
2004-01-27
Besvarad
2004-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 januari

Fråga 2003/04:582

av Owe Hellberg (v) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om barnfamiljer i husvagnsboende

Allas rätt till en bostad nämns i grundlagen, kommunallagen och andra lagar samt i den av riksdagen antagna portalparagrafen om bostadspolitiken.

Detta är en rätt som inte fungerar fullt ut och som tydligt exemplifierades i senaste numret av Vår bostad. Där kunde man läsa om två barnfamiljer som bott fyra respektive ett år på en campingplats i Stockholmsområdet utan att kunna få hjälp med en permanent bostad. Reportaget är både rörande och upprörande, där de boende å ena sidan pratar om trivsel och gemenskap, å andra sidan om trängsel och boendeproblem. Den ena familjen står i bostadskön hos tre kommunala bostadsbolag och har begärt hjälp hos de sociala myndigheterna, men inget händer. Det händer också att barnfamiljer som blivit vräkta hänvisas till tillfälligt boende i husvagn på mer eller mindre obestämd tid.

Kommunerna har skyldighet att planera försörjningen av bostäder för sina invånare, men den skyldigheten är inte tillräckligt tydlig för att garantera rätten till en bostad. Det är beklagligt och inte värdigt vårt svenska välfärdssamhälle.

Min fråga till statsrådet Lars-Erik Lövdén blir då:

Vad avser statsrådet att göra för att den av riksdagen antagna bostadspolitiska portalparagrafen, som ska skapa förutsättningar för alla att leva i goda bostäder och särskilt främja en god uppväxt för barn och ungdom, ska gälla fullt ut?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:582 besvarad av

den 28 januari

Svar på fråga 2003/04:582 om barnfamiljer i husvagnsboende

Statsrådet Lars-Erik Lövdén

Owe Hellberg har frågat mig vad jag avser att göra för att den av riksdagen antagna bostadspolitiska portalparagrafen, som ska skapa förutsättningar för alla att leva i goda bostäder och särskilt främja en god uppväxt för barn och ungdom, ska gälla fullt ut.

Jag vill inledningsvis understryka att jag delar Owe Hellbergs åsikt att barnfamiljer inte ska vara hänvisade till att bo i husvagn i vårt svenska välfärdssamhälle. Det är beklagligt när kommunerna inte klarar att tillgodose invånarnas behov av bostäder och det är än mer beklagligt när barn och ungdomar drabbas.

Som Owe Hellberg anger i sin fråga är det kommunerna som har ansvaret för att planera för bostadsförsörjningen så att det finns tillräckligt med bostäder för dess invånare. Statens ansvar ligger i att se till så att nödvändiga redskap för genomförande finns, såsom lagstiftning och möjligheter till rimliga finansieringsförutsättningar. Det är också kommunerna som genom tillämpning av socialtjänstlagen har att tillse att barn och ungdomar inte far illa.

Bristen på bostäder i våra expansiva regioner är oacceptabel. Det har sedan mitten av 1990-talet, efter krisåren, varit en trög process att få upp nivåerna på bostadsproduktionen. Regeringen har beslutat om en rad insatser för att öka bostadsproduktionen. Dessa har givit till resultat att nivån på bostadsbyggandet har ökat successivt, dock inte så snabbt som regeringen önskat vilket bland annat beror på de långa förberedelseprocesser som föregår ett byggprojekt. Bland insatserna kan nämnas ett antal tillfälliga stimulansbidrag. Andra åtgärder som kan väntas ge ytterligare bidrag till ökad bostadsproduktion är till exempel den tredimensionella fastighetsindelningen och förslag från den kommitté som har att se över plan- och bygglagstiftningen och som har att särskilt beakta behovet av ökat bostadsbyggande.

Avslutningsvis vill jag framföra min samsyn med frågeställaren om att uppnå det antagna målet om att skapa förutsättningar för alla att leva i goda bostäder och att särskilt främja god uppväxt för barn och ungdomar och att jag såsom hittills även framdeles kommer att ha detta mål för ögonen vid kommande ställningstaganden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.