barnamord

Skriftlig fråga 1999/2000:291 av Jóhannesson, Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-26
Anmäld
1999-11-30
Besvarad
1999-12-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 november

Fråga 1999/2000:291

av Berit Jóhannesson (v) till utrikesminister Anna Lindh om barnamord

Enligt ett TT-meddelande (den 29 oktober 1999) har den tyska säkerhetstjänsten BND i en hemligstämplad rapport beskrivit hur förbrytare i Ryssland mördar hemlösa barn och ungdomar för att sedan sälja deras organ till rika patienter inom och utanför landet.

Det finns tydliga tecken på att verksamheten är organiserad, då det enligt rapporten t.ex. förekom en liga av läkare som upprättat en organbank med nedkylda organ från barn och ungdomar. Det har även visat sig att när det vid försäljning av organ till kunder i västländer behövts olika typer av dokument så har man fabricerat sådana.

Den ryska polisen saknar resurser att ingripa. Det är först när resterna av den mördade påträffats som polisen kan registrera försvinnandet.

Jag vill fråga utrikesministern:

Avser utrikesministern att uppmärksamma Ryssland om dessa brott mot barnkonventionen och mänskliga rättigheter?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:291 besvarad av

den 2 december

Svar på fråga 1999/2000:291 om barnamord

Utrikesminister Anna Lindh

Berit Jóhannesson har frågat mig om jag är beredd att uppmärksamma Ryssland på brott mot mänskliga rättigheter, främst FN:s konvention om barnets rättigheter @ barnkonventionen. Berit Jóhannesson åberopar en hemligstämplad rapport från den tyska underrättelsetjänsten BND, refererad i ett TT-telegram den 29 oktober, med uppgifter om att förbrytare i Ryssland mördar hemlösa barn och ungdomar för att sedan sälja deras organ.

Jag har ej tagit del av den rapport Berit Jóhannesson hänvisar till och har därför inte möjlighet att kommentera de enskilda uppgifter som rapporten uppges innehålla.

Generellt kan dock sägas att frågor om mänskliga rättigheter, i synnerhet barnets rättigheter, är av mycket hög prioritet för regeringen. Vår ambition är att dessa frågor ska genomsyra hela den svenska utrikespolitiken. Sverige var som bekant ett av de drivande länderna bakom FN:s barnkonvention och vi arbetar aktivt på en rad fronter för att konventionen ska efterlevas av alla som har förbundit sig att följa denna, inklusive Ryssland.

För att uppmärksamma Ryssland på barnkonventionens åtaganden har vi från svensk sida genomfört en rad projekt. T.ex. bidrog Sverige förra året till ett stort internationellt symposium i Sankt Petersburg om gatubarnens situation. Ett av huvudsyftena var att stödja utformningen av en samlad rysk politik för åtgärder inom detta viktiga område. Barntemat präglar också flertalet sociala projekt som bedrivs inom vårt utvecklingssamarbete med Ryssland. Bl.a. söker Sida vägar att stödja uppbyggnaden av en barnombudsmannainstitution i Ryssland. De sociala frågorna @ och därmed barnfrågorna @ kommer att få ökad prioritet i vårt samarbete med Ryssland under de kommande åren.

Inom Östersjösamarbetet pågår sedan flera år samverkan för att förhindra kommersiell sexuell exploatering av barn. Detta samarbete har nyligen utvidgats till att omfatta utsatta barn i allmänhet. Syftet är bl.a. att lägga grunden till ett konkret samarbete kring preventiva och rehabiliterande åtgärder. Även ryska myndigheter deltar i detta arbete.

Sammanfattningsvis arbetar vi således med en rad olika åtgärder och inom flera områden för att främja barnens situation och efterlevnaden av FN:s barnkonvention i Ryssland. Självfallet kommer vi inom ramen för detta arbete också att vara uppmärksamma på @ och följa upp med Ryssland @ uppgifter om grov brottslighet riktad mot barn.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.