Barn till IS-anhängare

Skriftlig fråga 2018/19:813 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-20
Överlämnad
2019-06-24
Anmäld
2019-06-25
Svarsdatum
2019-07-08
Sista svarsdatum
2019-07-08
Besvarad
2019-07-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

För någon dag sedan kunde Sveriges Radios Ekoredaktion rapportera om Center mot våldsbejakande extremisms arbete. Det är en verksamhet som sorterar under Morgan Johansson som minister. Det uppgavs att centret förbereder för att fler barn till IS-anhängare ska kunna komma till Sverige.

Från regeringens sida har tidigare angivits att antalet föräldralösa barn beräknas till 12–14 stycken, varav flera redan nu åter befinner sig i Sverige. I övrigt antas det finnas kanske 60 barn som uppges ha en svensk koppling och minst en förälder kvar i livet.

Enligt Ekot vidtas nu vissa mått och steg: ”På Center mot Våldsbejakande extremism har man de senaste månaderna arbetat för att öka samhällets beredskap för att ta emot barn som kan komma tillbaka.” Det skulle i så fall innebära att barn separeras från sina föräldrar, vilket strider mot den princip Sverige hittills verkat efter. Eller så innebär det att vuxna IS-anhängare kan komma att tas till Sverige tillsammans med sina barn. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Pågår ett arbete för att till Sverige ta barn till IS-anhängare som antas ha en svensk koppling?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:813 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:813 av Johan Forssell (M)

Barn till IS-anhängare samt svar på fråga 2018/19:814 av Hans Wallmark (M) Hantering av barn till IS-anhängare

Johan Forsell har frågat justitie- och inrikesministern om det pågår ett arbete för att till Sverige ta barn till IS-anhängare som antas ha svensk koppling.

Hans Wallmark har frågat socialministern om regeringen planerar för åtgärder utomlands för att till Sverige föra barn till IS-anhängare med vad som antas vara svensk koppling med minst en förälder i livet även om det innebär familjeseparering eller att radikaliserade IS-anhängare också ges möjlighet att på regeringens initiativ resa hit.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna. Jag väljer att besvara dem i ett sammanhang.

Som jag tidigare svarat Håkan Svenneling på en liknande fråga, är situationen i lägren komplicerad och svår. De humanitära behoven är stora och det är av yttersta vikt att humanitära aktörer ges fortsatt tillträde och förutsättningar att verka på plats. Frågan om hanteringen av barn till IS-anhängare diskuteras intensivt internationellt. Vi har nära kontakt med andra EU-medlemsländer och nordiska länder, och kan konstatera att de mött samma problem och hinder. Det finns inga enkla svar i denna komplexa situation.

De barn som finns i norra Syrien befinner sig i olika situationer. Några kan vara föräldralösa, andra har en eller båda föräldrarna frihetsberövade. En majoritet av barnen befinner sig tillsammans med sina mödrar. Varje fall måste hanteras individuellt.

Det är viktigt att frågan hanteras rättssäkert, i enligthet med folkrätten och svenska lagar, med barnens bästa i fokus. Det finns ingen enkel lösning på frågan om att identifiera och hjälpa barnen.

Vi arbetar metodiskt för barnens bästa. Om möjligt ska de föras till Sverige. Sju barn kunde tidigare i år resa till Sverige. Vi för en nära dialog med de humanitära organisationerna på plats och stödjer dem så att de ges tillträde och förutsättningar att verka i området och kan säkra basbehov och vård. Vi står också i fortsatt nära kontakt med företrädare för administrationen i de kurdiskkontrollerade områdena i nordöstra Syrien.

Det är vidare viktigt att det svenska samhället har en bra beredskap för mottagande. Center mot våldsbejakande extremism har bland annat till uppgift att ge stöd till yrkesverksamma. För att förbereda kommuner som kan komma att ta emot personer som återvänder från tidigare IS-kontrollerade områden har centret anordnat en kunskapsdag och genomfört kommunbesök. I hanteringen av enskilda ärenden är det en central princip att varje myndighet har sina ansvarsområden och att kommunerna har sina. Kommunen har det yttersta ansvaret för att alla barn som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. Det finns även tydligt utarbetade strukturer för samverkan mellan till exempel säkerhetspolis, åklagare och berörda kommuner kring gruppen IS-återvändare.

Stockholm den 8 juli 2019

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.