Barn i skolköken

Skriftlig fråga 2005/06:1633 av Wahlgren, Marie (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-16
Anmäld
2006-05-16
Besvarad
2006-05-24
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 maj

Fråga 2005/06:1633 av Marie Wahlgren (fp) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Barn i skolköken

Det kommer alltfler beskrivningar om att framför allt skolor men även förskolor inte längre tillåter barn att delta i matlagningen eller vara i verksamhetens kök. Detta med hänvisning till EU:s nya lagstiftning kring livsmedelssäkerhet. I den proposition som lagts fram till riksdagen var ett av de uttalade målen att så inte skulle bli fallet. Barns delaktighet i köket är viktigt ur pedagogisk synpunkt, inte minst för förskolan. Den nuvarande utvecklingen är olycklig och den undergräver också acceptansen för lagstiftningen. Livsmedelssäkerheten är viktig, inte minst i verksamhet som rör barn, men samtidigt måste det finnas vägar att göra det möjligt för barn att lära sig hur den mat de äter lagas.

Jag undrar därför vilka åtgärder statsrådet tänker vidta för att propositionens intentioner om att barn ska kunna vara med i skolköken ska bli verklighet.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1633 besvarad av

den 24 maj

Svar på fråga 2005/06:1633 om barn i skolköken

Statsrådet Ibrahim Baylan

Marie Wahlgren har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att propositionens intentioner om att barn ska kunna vara med i skolköken ska bli verklighet.

Jag förutsätter att den proposition som Marie Wahlgren syftar på är regeringens proposition 2005/06:128 Anpassningar till nya EG-bestämmelser om livsmedel, foder, djurhälsa, djurskydd och växtskydd m.m. I propositionen lämnas förslag som syftar till att anpassa svensk lagstiftning inom nämnda områden till åtta EG-förordningar som bland annat reglerar livsmedelssäkerhet, livsmedelshygien samt offentlig kontroll över regelverken om livsmedel med mera. Frågan hanteras av Jordbruksdepartementet.

Regeringen gör i propositionen bedömningen att möjligheterna för bland annat barn på förskolor och fritidshem att delta i matlagningen bör finnas kvar. Livsmedelsverket bör ges i uppdrag att ta fram riktlinjer för hur mindre kök i förskolor, fritidshem och skolor med mera bör utformas samt hur barn med flera kan delta i matlagningen. Livsmedelsverket bör även ges i uppdrag att initiera ett projekt avseende barns deltagande i matlagningen i pedagogiskt syfte.

Lagstiftningens syfte är att förbättra hanteringen av mat och hygienkontrollen av hela kedjan från jord till bord inom EU. I samband med Sveriges anpassning till de nya EG-reglerna har diskussioner förts om hur framför allt förskolor ska klara de nya kraven på livsmedelshygien.

Barns förhållande till mat är viktigt och vi har i dag en nödvändig diskussion om vad barn äter samt vad förskolor och skolor serverar. Barns delaktighet i matlagningen är viktig ur pedagogisk synpunkt. Detta gäller dock knappast för skolbarn. För dem är skolans hem- och konsumentkunskap det pedagogiska forum där barn lär sig laga mat på ett näringsriktigt och hygieniskt riktigt sätt.   

De nya EG-reglerna har lett till missuppfattningar, bland annat att de skulle kunna omöjliggöra barns deltagande i förskolans kök. Vid barns deltagande i matlagningen utanför hemmet bör i varje enskilt fall en riskanalys göras för att minimera riskerna som livsmedelshanteringen kan innebära. I detta gäller reglerna om godkännande av anläggningar och personalhygien, även om EG-regelverket ger utrymme för viss flexibilitet och möjlighet till individuella anpassningar.

Något absolut förbud mot att barn får vara med och laga mat finns inte i det nya regelverket. Det är en uppgift för Livsmedelsverket att informera om detta vilket verket gör, bland annat på sin hemsida.

Jag har därför inte för avsikt att för närvarande vidta ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.