Banker och betalningsansvar

Skriftlig fråga 2012/13:661 av Karlsson, Anders (S)

Karlsson, Anders (S)

den 16 juli

Fråga

2012/13:661 Banker och betalningsansvar

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Det har blivit betydligt svårare för privatpersoner att få ersättning när de utsatts för kortbedrägerier. En genomgång som gjorts av ett drygt åttiotal ärenden i Allmänna reklamationsnämnden (ARN) för 2011 och 2012 visar att bara ett fåtal får rätt när de begär ersättning av banken efter att ha utsatts för kortbedrägerier på bland annat internet. Till och med flera fall av misstänkt skimning, där någon lyckats stjäla kortkoderna vid bankomater, har fått avslag av ARN.

Uppstramningen uppges vara en direkt följd av en lagändring från 2010. Den har gjort det lättare för bankerna att själva avgöra när kortinnehavaren är betalningsansvarig vid ett bedrägeri. Resultatet är att det blivit svårare för kortinnehavare att få tillbaka sina pengar.

En jurist på ARN menar att anmälaren måste kunna bevisa att transaktionen är obehörig. I de ärenden där uttag gjorts med ett stulet lösenord menar ARN att det inte handlat om ett obehörigt uttag. Tillämpningen av lagen har gjort att det blivit tuffare för konsumenter att få tillbaka pengar från bankerna när man råkat ut för ett obehörigt uttag, menar också chefen på Konsumenternas bank- och finansbyrå. Där har man fått många klagomål från konsumenter som blivit av med pengar och nekats ersättning av sin bank trots att de uppger att de inte lämnat ut någon kod frivilligt.

Vilka initiativ till lagändring eller kontakter med bankerna avser statsrådet att ta i denna fråga?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2013-07-16 Besvarad: 2013-08-14 Svar anmält: 2013-08-15 Anmäld: 2013-08-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2013-08-14)