avvisningar av bosnier med kroatiska pass

Skriftlig fråga 1997/98:960 av Hoffmann, Ulla (v)

Hoffmann, Ulla (v)
Fråga 1997/98:960 av Ulla Hoffmann (v) till statsministern om avvisningar av bosnier med kroatiska pass

den 28 juli

För de ca 700 bosnierna med kroatiska pass med lagakraftvunnet beslut rinner tiden snart ut. De första avvisningarna är fastställda till den 10 augusti. Länderkommittén för f.d. Jugoslavien har på plats i Kroatien och Bosnien intervjuat ett trettiotal bosnienkroater som tidigare avvisats från Sverige. I en intervju i DN (den 10 juli) säger Poul Sanver från Länderkommittén att det är helt klart att den kroatiska regimen vill hålla de områden där serber tidigare bodde etniskt rensade. I ett reportage i SvD (den 26 juli) har svenska journalister följt bosnier med PUT i Sverige på en resa till Prijedor. I några av de bosniska familjernas hus bor nu fördrivna serber från Drvar som i sin tur inte vet vart de skall ta vägen. Till Kroatien kan de inte återvända för i deras hus bor andra, kanske bosnier med kroatiska pass, avvisade från Sverige. Detta bekräftas av den utredningsresa som Länderkommittén gjorde nyligen. Informationen från dessa båda resor visar att det bästa Sverige kan göra för dels fredsprocessen men också av humanitära skäl är att låta de bosnier med kroatiska pass som finns här få stanna. Den nya informationen kommer dock under tiden som ansvarig minister har semester, enligt uppgift till den 10 augusti då även de första avvisningarna till Kroatien skall ske.

Min fråga till statsministern är därför:

Vilka åtgärder har regeringen för avsikt att vidta för att förhindra avvisningarna som är fastställda till den 10 augusti så att statsrådet Schori får möjlighet att sätta sig in i det nya läget?

 

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 1998-07-28 Anmäld: 1998-08-03 Besvarad: 1998-08-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga