avskrivna och nedlagda brott

Skriftlig fråga 2003/04:429 av Sidén, Anita (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-09
Anmäld
2003-12-09
Besvarad
2003-12-17
Svar anmält
2003-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 december

Fråga 2003/04:429

av Anita Sidén (m) till justitieminister Thomas Bodström om avskrivna och nedlagda brott

Rikspolischefen Sten Heckscher är stolt över att polisen klarar upp alltfler brott. Men i den statistiken räknas även in avskrivna och nedlagda undersökningar.

Det bör naturligtvis klart framgå vad som är utrett, uppklarat, avskrivet eller nedlagt. Att kalla allt uppklarat @ ger inte allmänheten rätt information.

Vilka åtgärder ämnar justitieministern vidta för att statistiken inom detta område ska förbättras?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:429 besvarad av

den 17 december

Svar på fråga 2003/04:429 om avskrivna och nedlagda brott

Justitieminister Thomas Bodström

Anita Sidén har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att den metod polisen använder för att redovisa andelen uppklarade brott ska förbättras.

Bakgrunden till Anita Sidéns fråga är att begreppet uppklarade brott används även för ärenden som i dagligt tal inte är att betrakta som uppklarade, det vill säga att en gärningsman bundits till brottet.

Begreppet uppklaring används för att redovisa ärenden som dels överlämnas till åklagare, dels skrivs av med exempelvis motivet att brott inte kan styrkas, eller att spaningsuppslag saknas. Det senare kan till exempel vara fallet om det skett en cykelstöld där det inte finns några vittnen. Allt detta benämns uppklarade brott i kriminalstatistiken. Av förklarliga skäl är därför inte uppklaring ensamt ett bra mått på hur väl polisen uppfyller de mål som beslutats av regering och riksdag. Därför används det inte heller som underlag för regeringens styrning av polisen. I stället finns en rad andra indikatorer, som till exempel ärenden redovisade till åklagare.

Jag har förståelse för att begreppet uppklaring av många kan tolkas som ett mått på hur många brott polisen lyckats binda en gärningsman till. Det har dock aldrig varit avsikten. Samtidigt är det naturligtvis olyckligt om redovisningsmetoderna orsakar en debatt av det här slaget. Jag vet emellertid att Rikspolisstyrelsen nu ser över polisens resultatredovisning. Jag förväntar mig att det arbetet leder till förändringar som gör att statistiken blir tydligare framöver.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.