avsked på grund av politisk åsikt

Skriftlig fråga 1999/2000:1363 av Andersson, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-08-28
Besvarad
2000-09-07
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 augusti

Fråga 1999/2000:1363

av Sten Andersson (m) till statsrådet Britta Lejon om avsked på grund av politisk åsikt

FN:s fri- och rättighetsartiklar ger människan rätt ha politiska åsikter, rätt att yttra och organisera sig. Därför bör ingen avskedas från arbete på grund av politisk åsikt. Nyligen blev en person "befriad" från arbete vid Utlänningsnämnden, därför att denne sitter i styrelsen för ett parti som anses extremt, men som är @ efter fria och demokratiska val @ invalt i några fullmäktigeförsamlingar. Mot personens sätt att sköta sitt arbete har, enligt uppgift, inget klander riktats.

Tilläggas bör i sammanhanget att företrädare för andra extrempartier "tillåtes" att positivt exponera sig och sin åsikt i medierna utan efterräkningar. Så ska det givetvis vara i ett demokratiskt samhälle. Så är det, mot bakgrund av ovan berört fall, tydligen inte!

Vilka åtgärder ämnar statsrådet vidta för att ingen ska avskedas på grund av politiska åsikter eller uppdrag?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1363 besvarad av

den 7 september

Svar på fråga 1999/2000:1363 om avsked på grund av politisk åsikt

Statsrådet Britta Lejon

Sten Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag ämnar vidta för att ingen ska avskedas på grund av politiska åsikter eller uppdrag.

Inledningsvis vill jag nämna att enligt 1 kap. 9 § regeringsformen ska domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.

Föreningsfriheten kommer till uttryck i 2 kap. 1 § regeringsformen som slår fast att varje medborgare gentemot det allmänna är tillförsäkrad föreningsfrihet, dvs. rätt att sluta sig samman med andra för att genom opinionsbildning verka för sin åsikt. Enligt 2 kap. 2 § är medborgarna vidare gentemot det allmänna skyddade mot tvång att ge till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende.

Av allmänna arbetsrättsliga regler följer att en anställd i huvudsak är skyldig att i arbetet sätta sin arbetsgivares intressen framför sina egna och agera så att denne inte skadas. En arbetstagare har dock ett skydd för privatlivet som inte har med arbetet att göra.

När skiljande från anställning sker i form av uppsägning eller avskedande @ och den anställde anser sig felaktigt behandlad @ är det i slutändan domstol som med beaktande av yttrandefrihets- och arbetsrättsliga regler ska bedöma om det finns laga grund för uppsägningen eller avskedandet.

Politiska åsikter eller uppdrag torde i allmänhet inte vara laga grund för att skilja någon från en anställning. Detta följer av redan existerande regelsystem och domstolspraxis. Arbetsdomstolen har pekat på att det kan uppstå situationer i vilka myndighetsanställda arbetstagares åsikter och offentligt gjorda uttalanden kan ge upphov till en mer svårbedömd intressekollision.

Jag anser mot bakgrund av redovisningen ovan att några särskilda åtgärder inte behöver vidtas.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.