Avsättningen av borgmästare i Turkiet

Skriftlig fråga 2018/19:899 av Anders Österberg (S)

Anders Österberg (S)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I mars månad i år hade Turkiet regionalval där den sittande regeringen AKP för första gången efter många år förlorade valet. Sedan militärkuppförsöket för två år sedan har flera folkvalda politiker blivit fängslade, bland andra HDP:s före detta medordförande Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdağ vilka riskerar långa fängelsestraff.

I november 2018 fördömde Europadomstolen för mänskliga rättigheter Turkiets agerande för dess förtryck av oppositionella. Det klargjordes att det prokurdiska partiet HDP:s före detta ledare Selahattin Demirtaş har fängslats på godtyckliga grunder och omedelbart måste friges. Som många andra fängslade politiker, journalister och oppositionella anklagas han för terrorism fast han med fredliga medel arbetat för demokrati och alla folks frihet i Turkiet.

Demirtaş har suttit fängslad sedan november 2016 och inget tyder på att den AKP-ledda regeringen har för avsikt att respektera Europadomstolens dom. Det är en skam att en av Europarådets medlemmar kan underlåta att respektera domstolens beslut. I stället har AKP-regeringen avfärdat domen helt, och anklagelserna mot Demirtaş kvarstår i Turkiet. Enligt CPJ:s (The Committee to Protect Journalists) sammanställning från 2018 har Turkiet dessutom i dag flest fängslade journalister i hela världen, och det finns inga indikationer på att situationen är på väg att förbättras. Den turkiska regeringen slår, både medvetet och systematiskt, ned all typ av opposition och dissidenter.

Den 19 augusti rapporterades att det turkiska inrikesministeriet avsatt tre borgmästare från HDP (Folkens demokratiska parti) och arresterat över 400 av dess medlemmar, däribland 60 kommunfullmäktigeledamöter.

Det är en oroväckande utveckling som sker i Turkiet.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad kan regeringen göra för att den turkiska staten ska respektera mänskliga rättigheter och frige de politiska fångarna?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2019-08-19 Överlämnad: 2019-08-20 Anmäld: 2019-08-29 Svarsdatum: 2019-09-03 Sista svarsdatum: 2019-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga