avrättningen av två homosexuella i Iran

Skriftlig fråga 2004/05:2060 av Stafilidis, Tasso (v)

Stafilidis, Tasso (v)

den 22 juli

Fråga 2004/05:2060

av Tasso Stafilidis (v) till utrikesminister Laila Freivalds om avrättningen av två homosexuella i Iran

I tisdags den 19 juli kl. 09.30 svensk tid avrättades två unga män i Iran genom hängning. De avrättades på grund av att de haft sex med varandra och för att de druckit alkohol. En av de två männen var under 18 år och avrättningen skedde offentligt. Enligt uppgift har de två unga männen suttit fängslade i 14 månader före avrättningen och där fått utstå svåra spöstraff med 228 piskrapp. Jag har vid ett flertal tillfällen tagit upp situationen för HBT-personer i Iran genom olika frågor till regeringen, inte minst i samband med min utredningsresa till Iran 2002. Genom att hänvisa till rapporten från den svenska ambassaden i Iran avvisas HBT-personer från Sverige med argumentet som att det inte finns några allvarliga problem med att leva som homosexuell i Iran så länge man inte öppet manifesterar sin sexuella läggning. Ett stort antal homosexuella och transpersoner från Iran har kämpat förgäves för att få stanna i Sverige. Förra sommaren tog bland annat Fatemeh-Kiann sitt liv efter att han hotats av utvisning till Iran. De svenska myndigheterna menade att han som transperson kunde vara säker i landet. Själv är jag inte det minsta förvånad över det som hänt, då jag fick flera vittnesmål om detsamma under min utredningsresa, men frågan är varför regeringen vägrar inse allvaret och inte erkänner den verkliga situationen för HBT-personer i Iran.

Mot bakgrund av vad som ovan anförts vill jag fråga utrikesministern på vilket sätt hon avser att agera både vad gäller den iranska regimen och den svenska ambassadens bristfälliga rapportering från Iran.

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2005-07-22 Besvarad: 2005-08-16 Svar anmält: 2005-09-13 Anmäld: 2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2005-08-16)