Avrättningar i Kina

Skriftlig fråga 2008/09:998 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-06-01
Anmäld
2009-06-01
Besvarad
2009-06-10
Svar anmält
2009-06-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juni

Fråga

2008/09:998 Avrättningar i Kina

av Ameer Sachet (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Amnesty International kom under våren med en rapport om dödsstraffet i världen. Under 2008 avrättades minst 2 390 människor i 25 länder. Det är en ökning från förra årets 1 252 avrättningar. Samtidigt dömdes under förra året minst 8 864 människor i 52 länder till döden. Mörkertalet är samtidigt stort eftersom många stater inte tillhandahåller information.

Kina är den största enskilda anledningen till att antalet avrättningar i världen ökade förra året, och hela förändringen ryms inom den osäkra kinesiska statistiken. År 2008 avrättades, enligt Amnesty, minst 1 718 människor i Kina, medan drygt 7 000 dömdes till döden. De verkliga siffrorna bedöms som högre. Det kan vara en god gissning att bland de dömda kriminella också ingår oppositionella som på ett behändigt sätt kan likvideras genom att gömmas i mängden.

Samtidigt som svenskt näringsliv fördjupar sina kontakter med diktaturen och handeln växer sker alltså inga demokratiska framsteg. Sverige och EU blundar för massavrättningarna, för ockupationen av Tibet och förtrycket av etniska minoriteter samt för den totala bristen på demokrati och respekt för mänskliga fri- och rättigheter. Kina är tydligen för viktigt ekonomiskt för att Sverige, EU och västvärlden ska våga ställa krav på en demokratiutveckling och ett slut på massmorden.

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta inom EU och i andra internationella sammanhang för att få ett slut på de kinesiska massavrättningarna?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:998 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 10 juni

Svar på fråga

2008/09:998 Avrättningar i Kina

Utrikesminister Carl Bildt

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta inom EU och i andra internationella sammanhang för att få ett slut på de kinesiska massavrättningarna. Ameer Sachet nämner i sin fråga det stora antal avrättningar som utförs i Kina.

Dödsstraffet är ett omänskligt, grymt och oåterkalleligt straff, som inte har någon plats i en modern rättsordning. Såväl Sverige som Europeiska unionen (EU) arbetar aktivt och långsiktigt för dödsstraffets globala avskaffande.

EU är i dag den tydligaste och mest aktiva aktören i kampen mot dödsstraffet, både genom kontakt med enskilda länder och på den multilaterala arenan. Att EU sedan snart tio år tillbaka har gemensamma riktlinjer mot dödsstraffet har bidragit till att det i dag finns inarbetade verktyg för att agera mot dödsstraffet, både generellt och i enskilda fall. Ingen kan tveka om EU:s inställning i denna fråga.

Sverige, och EU, nådde en viktig framgång för ett globalt avskaffande av dödsstraffet då FN:s generalförsamling hösten 2007 för första gången sedan 1977 kunde anta en resolution mot dödsstraffet. Nu pågår arbetet att tillsammans med andra länder följa upp resolutionen.

Vikten av att diskutera dödsstraffet och de förändringar av rättsväsendet som nu sker i Kina direkt med dem som påverkar frågan kan inte överskattas. Både jag och andra ministrar har vid ett flertal tillfällen rest frågan om dödsstraffets avskaffande i Kina i samtal med kinesiska ledare. Jag har också tagit upp frågan i tal i FN:s råd för de mänskliga rättigheterna.

Kina måste fortsätta den utveckling mot ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer som är landets uttalade mål, också vad gäller dödsstraffet och dess tillämpning. En snar anslutning till den internationella konventionen om politiska och medborgerliga rättigheter vore en viktig signal om landets framtida färdriktning. Jag utgår från att det kinesiska ledarskapet är medvetet om detta.

Samtidigt som regeringen fortsätter att kritisera den omfattande tillämpningen av dödsstraffet i Kina, välkomnar vi också de reformer som nu genomförs för att stärka rättssäkerheten, framför allt i dödsstraffsmål. Det finns anledning att välkomna att Kinas högsta domstol återtagit sin överprövningsrätt i samtliga dödsstraffsärenden, liksom att lagändringar nu förbereds för att ge försvarsadvokater en mer framträdande roll i rättsprocessen. Kina uppger nu officiellt att målsättningen på lång sikt är att avskaffa dödsstraffet. Att Högsta Domstolen återtagit sin överprövningsrätt bedöms ha lett till färre utdömda och verkställda dödsdomar än vad som annars skulle vara fallet. Den kinesiska regeringen offentliggör dock inte antalet avkunnade eller verkställda dödsdomar.

Sverige bedriver sedan mitten av nittiotalet, främst genom Raoul Wallenberg-institutet (RWI) i Lund, ett utvecklingssamarbete med Kina inom rättsområdet. I samarbetet utbildas domare, åklagare och fängelsepersonal i mänskliga rättigheter. RWI har också varit med och upprättat en masterutbildning i MR vid Pekings universitet, landets främsta läroanstalt, där många av morgondagens höga tjänstemän inom rättsväsendet utbildas. Regeringen finansierar en treårig gästprofessur i MR vid RWI. Gästprofessorn kommer att tillbringa en stor del av sin tid vid Pekings universitet. På detta sätt bidrar Sverige till att skapa ringar på vattnet för att såväl intresset för som kunskapen om MR bland Kinas studenter och framtida beslutsfattare ökar.

Den regelbundet återkommande MR-dialogen mellan EU och Kina ger tillfälle att fortsätta att följa utvecklingen på rättsutvecklingsområdet, liksom att långsiktigt driva frågan om dödsstraffets avskaffande. Sedan en tid tillbaka för Sverige också bilaterala samtal med Kina om MR på MR-ambassadörsnivå, kopplade till det samarbete på rättssäkerhetsområdet, som pågår med Kina. Både samtalen och samarbetet ger oss ytterligare möjligheter att resa frågan om dödsstraffets avskaffande med berörda kinesiska företrädare.

Under ordförandeskapet i EU hösten 2009 blir det vårt ansvar att driva EU:s MR-dialog med Kina framåt. Detta uppdrag måste vi fullgöra framgångsrikt. Låt mig försäkra att vi vid dessa tillfällen kommer att resa frågan om dödsstraffets avskaffande. För både Sverige och EU kommer detta att förbli en prioriterad fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.