Avknoppning av skolor

Skriftlig fråga 2007/08:1268 av Gerdau, Mats (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-05-28
Anmäld
2008-05-28
Besvarad
2008-06-04
Svar anmält
2008-06-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 maj

Fråga

2007/08:1268 Avknoppning av skolor

av Mats Gerdau (m)

till utbildningsminister Jan Björklund (fp)

Avknoppning av kommunal verksamhet är ett bra sätt att öka både mångfalden och kvaliteten inom välfärdssektorn och samtidigt tillvarata personalens kompetens och engagemang. Regeringen har tidigare deklarerat att man vill stimulera fler aktörer inom välfärdssektorn, bland annat genom att främja avknoppningar (pressmeddelande den 12 oktober 2007).

Avknoppningar är ingen ny företeelse. Personal har tagit över ”sina” förskolor sedan 1980-talet och de första skolavknoppningarna skedde i början av 1990-talet. Det har varit i huvudsak lyckosamma avknoppningar med positiva effekter. Efter det senaste valet ökade antalet ansökningar om att få knoppa av skolor som en effekt av borgerlighetens positivare inställning till människors engagemang.

I oktober förra året meddelade regeringen att den skulle låta utreda om det finns behov av ett nationellt regelverk för avknoppningar. Frågor om upptagningsområden i grundskolan och prissättning skulle redas ut.

Nu har Statskontoret presenterat sin analys av principer för prissättning. Trots att ingen kommun någonsin dömts för felaktiga avknoppningar hävdar Statskontoret nu att de avknoppningar som vi sett hittills inte är lagliga eftersom anbudsförfaranden inte genomförs och verksamheten inte auktioneras ut på marknaden.

Mot bakgrund av vad som anförts vill jag fråga utbildningsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att främja avknoppningar av kommunal verksamhet.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1268 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 4 juni

Svar på fråga

2007/08:1268 Avknoppning av skolor

Statsrådet Mats Odell

Mats Gerdau har frågat utbildningsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att främja avknoppningar av kommunal verksamhet. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Regeringen vill stimulera en större mångfald av utförare inom den offentligt finansierade välfärden. Det är regeringens uppfattning att med fler utförare ökar möjligheten till utveckling och högre kvalitet i verksamheten. Ett sätt att uppnå sådan mångfald är att anställda inom en offentligt driven verksamhet får ta över och driva den vidare på egen hand. För att sådana förfaranden ska fungera är det viktigt att det finns tydliga regler för hur överlåtelser av verksamhet ska gå till. Därför har regeringen uppdragit åt Statskontoret att göra en analys av vilka principer som enligt gällande rätt ska ligga till grund för prissättningen av en verksamhet när en kommun eller ett landsting överlåter den till kommunal personal.

Som frågeställaren framhåller har Statskontoret nu presenterat sin analys av principer för prissättning i detta sammanhang. Statskontorets slutsats är att såväl de kommunalrättsliga reglerna som EG-rättens krav är tydliga när det gäller överlåtelser av kommunal verksamhet. Jag förutsätter givetvis att kommuner och landsting håller sig inom de rättsliga ramar som gäller.

För att stimulera en ökad mångfald av utförare i kommunal verksamhet avsatte regeringen 40 miljoner kronor i budgetpropositionen för 2007 för en satsning på att stödja vårdpersonal som vill ta över driften av verksamhet som drivs i offentlig regi. Verket för näringslivsutveckling, Nutek, har av regeringen fått i uppdrag att ta fram ett handlingsprogram för att utveckla entreprenörskap och en vägledning för förbättrade upphandlingar inom vård och omsorg. Syftet är att få ökad mångfald, förbättrad kvalitet och ökad valfrihet. Nutek har även fått i uppdrag att stödja personer eller grupper som är intresserade av att driva offentligt finansierad vård och omsorg i privat regi genom att ge bidrag till pilotprojekt som arbetar med rådgivning och utbildning. 

Regeringen har även tagit initiativ till två utredningar med syftet att få förslag som kan öka mångfalden av utförare. Utredningen Patientens rätt i vården lämnade i april 2008 delbetänkandet Vårdval i Sverige. I det betänkandet föreslår utredningen en modell med obligatoriskt valfrihetssystem inom primärvården. Frittvalutredningen föreslår i sitt slutbetänkande att en lag om valfrihetssystem införs. Lagen är avsedd att fungera som ett frivilligt verktyg för de kommuner och landsting som vill överlåta valet av utförare av vård- och omsorgstjänster till invånaren.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.