Avgångsvederlag till statssekreterare

Skriftlig fråga 2007/08:230 av Hultqvist, Peter (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-07
Anmäld
2007-11-12
Besvarad
2007-11-14
Svar anmält
2007-11-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 november

Fråga

2007/08:230 Avgångsvederlag till statssekreterare

av Peter Hultqvist (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Statssekreterare Ulrica Schenström begärde formellt att själv bli entledigad från tjänsten som statssekreterare. Trots detta har nu regeringen, där även samtliga partiledare i högeralliansen är representerade, beslutat att bevilja henne ett avgångsvederlag motsvarande ett värde av 24 månadslöner, det vill säga 2 016 000 kronor.

Detta innebär en förändring av rutinerna eftersom politiskt anställda tidigare har haft rätt till avgångsvederlag om de blivit uppsagda, inte annars. Genom denna förändring är det viktigt att klara ut på vilken principiell grund det nya förhållningssättet vilar och dessutom vilka konsekvenserna blir i ett vidare perspektiv för andra politiskt anställda.

Min fråga till statsministern är:

Vilka åtgärder avser statsministern att vidta för att dels förklara den principiella bakgrunden till regeringens beslut att ge Ulrica Schenström det aktuella avgångsvederlaget, dels förklara effekterna av det aktuella beslutet i förhållande till övriga politiskt anställdas anställningsvillkor?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:230 besvarad av Statsrådet Mats Odell

den 14 november

Svar på fråga

2007/08:230 Avgångsvederlag till statssekreterare

Statsrådet Mats Odell

Peter Hultqvist har frågat statsministern vilka åtgärder denne avser att vidta för att dels förklara den principiella bakgrunden till regeringens beslut att ge Ulrica Schenström det aktuella avgångsvederlaget, dels förklara effekterna av det aktuella beslutet i förhållande till övriga politiska anställdas anställningsvillkor. Frågan har överlämnats till mig.

Statssekreterares avgångsförmåner regleras i den så kallade statssekreteraröverenskommelsen som slöts mellan de sju nuvarande riksdagspartierna hösten 1994. Överenskommelsen redovisades för riksdagen i regeringens skrivelse 1994/95:225 Förmåner för statssekreterare vid regeringsskiften.

Av skrivelsen framgår att en statssekreterare som avgår på grund av att det statsråd som han eller hon varit knuten till avgår, är berättigad till avgångsvederlag med två årslöner om statssekreteraren varit anställd längre än ett år. Har statssekreteraren varit anställd kortare tid än ett år utgår avgångsvederlaget i stället under ett år. Av överenskommelsen framgår vidare att statssekreterare som utan samband med regeringsskiften entledigas utan att de själva begärt det är berättigade till förmåner enligt överenskommelsen. För statssekreterare som avgår på egen begäran, utan att statsrådet avgår, tillämpas däremot inte överenskommelsen.

Regeringen fattade torsdagen den 2 november i år beslut om att Ulrica Schenström skulle entledigas som statssekreterare. Regeringen fattade då även beslut om att Schenström ska erhålla förmåner i enlighet med statssekreteraröverenskommelsen. Bakgrunden till hennes avgång var att statsministern inte längre hade förtroende för henne som sin statssekreterare. Jag vill dock understryka att detta inte ska förväxlas med det faktum att Schenström själv lämnat in en begäran om att få bli entledigad. En statssekreterare ska alltid lämna in en underskriven begäran om att få bli entledigad, oavsett motiv.

Peter Hultqvist påstår följande i sin fråga: ”Detta innebär en förändring av rutinerna eftersom politiska anställda tidigare har haft rätt till avgångsvederlag om de blivit uppsagda, inte annars.”

Jag har ingen kännedom om vilka rutiner Peter Hultqvist syftar på när han analyserat frågan. Regeringen har i det här fallet tillämpat det regelverk som gällt för statssekreterare sedan 1995.

Peter Hultqvist synes i sin fråga utgå från en föreställning om att det skulle vara samma regelverk som gäller för personer med politiska befattningar i Regeringskansliet. För tydlighets skull vill jag därför slutligen redovisa det faktum att beroende på hur det politiska uppdraget ser ut för en person i Regeringskansliet tillämpas olika regelverk såvitt avser avgångsvederlag.

För statsråd regleras detta genom beslut av Statsrådsarvodesnämnden, för statssekreterare regleras detta genom beslut av regeringen efter tillämpning av statssekreteraröverenskommelsen. För personer med anställning som politiskt sakkunnig eller informationssekreterare i Regeringskansliet gäller ett särskilt kollektivavtal. Det är alltså olika regelverk som träffar olika målgrupper. Vilka effekter det nu aktuella beslutet skulle kunna få för övriga ovan nämnda grupper är en hypotetisk frågeställning som saknar relevans i detta sammanhang.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.