Avbrott i kulturella och idrottsliga kontakter mellan EU och Israel

Skriftlig fråga 2009/10:879 av Sachet, Ameer (s)

Sachet, Ameer (s)

den 4 juni

Fråga

2009/10:879 Avbrott i kulturella och idrottsliga kontakter mellan EU och Israel

av Ameer Sachet (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Utan att tillhöra Europa deltar Israel i en rad europeiska kultur- och idrottsevenemang. Israel finns med i Eurovision Song Contest liksom i olika fotbollscuper. Bakgrunden är Israels regionala isolering och mycket skulle ha kunnat vinnas på om Israel haft ett idrotts- och kulturutbyte med sina grannar och i regionen i stället.

Mot bakgrund av Israel illdåd i Gaza och kapning av fredliga nödhjälpstransporter på internationellt vatten vore det lämpligt att idrottsliga och kulturella kontakter tills vidare avbröts under den tid världssamfundet söker en lösning på frågan om Israels blockad mot Gaza.

Sverige bör göra det enskilt och inom EU se till att det blir något samtliga medlemsstater gör.

Avser kulturministern att ta initiativ till ett avbrott i kulturella och idrottsliga kontakter mellan Israel och Sverige samt mellan Israel och EU:s medlemsstater till dess att Israel följt säkerhetsrådets krav på tillsättandet av en opartisk utredning kring fartygskapningen?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2010-06-04 Anmäld: 2010-06-04 Besvarad: 2010-06-10 Svar anmält: 2010-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-06-10)