Attack mot assyrisk by i Irak

Skriftlig fråga 2012/13:603 av Kerimo, Yilmaz (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-06-18
Anmäld
2013-06-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2013-06-27
Besvarad
2013-06-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 juni

Fråga

2012/13:603 Attack mot assyrisk by i Irak

av Yilmaz Kerimo (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Torsdagen den 13 juni utsattes den assyriska byn Rabatki i Dohukprovinsen i norra Irak för en väpnad attack. Tiotals beväpnade kurdiska män försökte att med våld tränga sig in i byn och börja bygga ett hus. Deras motiv var att kunna göra anspråk på delar av byn.

I samband med attacken misshandlades byhövdingen Zaya Barcam Khoshaba av dem som attackerade byn. Enligt vittnen på plats deltog generalen Aref Habib Al Zebari i attacken. Han är officiell medlem av den kurdiska regionens militär, Peshmerga. Även hans bror Hares Habib Al Zebari, polisman, är utpekad av byborna.

Det är allvarligt att minoriteter i Irak blir hotade på detta sätt och synnerligen allvarligt att personer inblandade i attacken är medlemmar i de officiella väpnade styrkorna. Enligt information från byborna har ingen gripits för attacken.

Min fråga till Carl Bildt är:

Har utrikesministern för avsikt att fördöma attacken och arbeta för att den svenska representationen i Irak ska ta upp frågan med de irakiska myndigheterna?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:603 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 27 juni

Svar på fråga

2012/13:603 Attack mot assyrisk by i Irak

Utrikesminister Carl Bildt

Yilmaz Kerimo har frågat mig om jag avser att fördöma en attack som ska ha skett mot den assyriska byn Rabatki i Irak och arbeta för att den svenska representationen tar upp frågan med de irakiska myndigheterna.

Regeringen ser med allvar på rapporterna om religiöst och sekteristiskt motiverat våld i Irak. I det specifika fall som frågan refererar till försöker vi att via olika kanaler utröna de närmare omständigheterna, men något entydigt besked har ännu inte gått att få fram.

Sverige följer noggrant situationen för etniska och religiösa minoriteter i Irak. Sverige och EU tar löpande upp frågor om mänskliga rättigheter, inklusive rättigheter för personer som tillhör etniska och religiösa minoriteter med företrädare för den irakiska regeringen och andra myndigheter. Vid sitt möte den 22 april 2013 uppmärksammade EU:s utrikesministrar den försämrade situationen för de mänskliga rättigheterna i Irak. De uppmanade då regeringen och alla politiska krafter i Irak att engagera sig i en genuin och inklusiv dialog baserad på tolerans och ömsesidig respekt. I min regelbundna dialog med irakiska representanter avser jag även fortsättningsvis påtala behovet av att stärka de mänskliga rättigheterna, inklusive för personer som tillhör minoriteter, och rättsstatens principer i Irak.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.